Яка ж гарна італійська випічка! Ніхто не може оскаржити цей факт. Адже чого тільки варта їхня знаменита піца та пишний хліб, різновидів якого є просто незліченна кількість. Сьогодні ж кулінарна зірка нашого дня – домашня чіабатта. Хрумкій скоринці цього пишного хліба не можна не заздрити!
Класична рецептура чіабатти передбачає дуже тривале замішування тіста з використанням рушника. Ми поділимося спрощеною інструкцією приготування цієї розкішної випічки.
Перед тим як приступати до приготування хліба, потрібно перевірити, чи дріжджі робочі. Для цього потрібно зробити опару. З’єднайте 15 г живих або 5 г сухих дріжджів із цукром, теплою водою та борошном. Через 15 хвилин бачите велику кількість бульбашок? Добре, можна приступати до роботи.
Складові
Дріжджі 15 г, Цукор 1 ч. л., Вода 400 мл, Пшеничне борошно 500 г, Соняшникова олія 1 ст. л., Сіль1 ч. л.
Приготування
Подрібнюємо 15 г живих дріжджів. Всипаємо їх у глибоку ємність. Додаємо цукор. Акуратно перемішуємо. Вливаємо теплу воду. Знову все перемішуємо.
Всипаємо 6 ст. л. пшеничне борошно в дріжджову суміш. Добре перемішуємо. Накриваємо миску рушником. Забираємо на 10-15 хвилин у тепле місце.
Вливаємо в опару соняшникову олію. Додаємо сіль і все борошно, що залишилося. Перемішуємо в мисці рідке тісто протягом 3-4 хвилин до однорідності. Накриваємо ємність рушником. Забираємо в тепло на 20-25 хвилин.
Складаємо тісто, постійно змочуючи руки водою. Накриваємо його рушником. Чекаємо 20 хвилин. Потім знову складаємо тісто. Накриваємо його та прибираємо в тепло на 20 хвилин. Повторюємо ті ж дії ще 2 рази.
Після 4-го складання поміщаємо тісто на робочу поверхню, рясно присипану мукою. Складаємо його ще раз. Потім трохи розтягуємо тісто, формуючи з нього прямокутник.
Посипаємо заготівлю борошном. Розділяємо її на 2 частини, кожну з яких трохи обминаємо. Перекладаємо майбутню чіабатту на лист, застелений пергаментом. Посипаємо тильну частину рук борошном і проходимося ними по краях заготовок.
Накриваємо тісто рушником. Залишаємо на 15 хвилин при кімнатній температурі. Відправляємо лист у розігріту до 220 градусів духовку на 20-25 хвилин. Готово!
Формуючи чіабатту, ви можете поділити тісто на будь-яку кількість частин (від двох до шести). Від цього вже залежатиме розмір вашого майбутнього хлібця.