На Дніпропетровщині через вживання дикорослих грибів померла дитина

Кам’янське районне управління ГУ Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області інформує, що Україна відноситься до країн, в якій вживання дикорослих грибів є традиційним, але ця традиція несе в собі значний ризик щодо отруєнь.

З початком літнього сезону в лісах, парках, скверах з’являються перші гриби. Поряд з тим, реєструються випадки отруєнь грибами.

Щороку в Україні фіксується до 200 випадків отруєння дикорослими грибами. На жаль, нерідко отруються діти. Унаслідок отруєння грибами минулого року померли 21 дорослий і 5 дітей. За 2022 рік по Дніпропетровській області зареєстровано 10 випадків отруєння дикорослими грибами, у результаті чого постраждало 12 осіб, зокрема 3 дітей. На жаль, через вживання дикорослих грибів 1 дитина 8 років померла.

Так, на Дніпропетровщині протягом кількох днів  2023 року зареєстровано 2 випадки отруєння дикорослими грибами.

У першому випадку постраждала дитина 11 років: хлопчик самостійно замовив гриби «мухомори» через інтернет-мережу та вживав їх у сушеному меленому вигляді. Перші клінічні прояви з’явилися через годину після вживання грибів у вигляді галюцинацій, сухості у роті, блювоти, запаморочення. За медичною  допомогою батьки хлопчика звернулися за 3 години після появи у нього перших симптомів отруєння. Дитину госпіталізовано до реанімаційного відділення КНП «ДМКЛ № 6» ДМР у стані середньої важкості з діагнозом «отруєння дикорослими грибами».

У другому випадку постраждала жінка 61 року, яка вживала дикорослі гриби типу «лисички» чи «говорушки» (зі слів), зібрані у лісосмузі с.Таромського Дніпровського району. Перші клінічні прояви – блювота, запаморочення, пронос. За медичною  допомогою жінка звернулася аж на четверту добу після появи симптомів отруєння у важкому стані.

Причинами отруєнь стають переважно дикорослі гриби у сирому, смаженому, варено-смаженому вигляді, зібрані самостійно або придбані на стихійних ринках.

Щоб запобігти отруєнням грибами Кам’янське районне управління ГУ Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області рекомендує:

– краще відмовитися від споживання дикорослих грибів, замінивши їх грибами, вирощеними штучно, котрі підлягають контролю та продаються в торговельній мережі;

– не купуйте гриби на стихійних ринках, вздовж автомобільних шляхів;

– гриби (навіть штучно вирощені !) – їжа не для дітей, тому не давайте грибних страв дітям. Не можна вживати грибів вагітним та жінкам, що годують груддю, літнім людям, а також людям, що мають захворювання шлунково-кишкового тракту;

– за появи перших симптомів отруєння, таких як різкий біль в животі, нудота чи блювання, діарея, підвищення температури тіла, запаморочення, марення, поява галюцинацій негайно зверніться за медичною допомогою;

– в жодному разі не займайтеся самолікуванням  і не намагайтеся «перечекати» – це може бути смертельно небезпечно!

Вам буде цікаво

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *