Вступна кампанія-2023: скільки коштує навчання в вузах Дніпра

Вступна кампанія у розпалі – саме зараз українські абітурієнти обирають виші та своє майбутнє. Що роблять заклади вищої освіти для того, щоб не втратити студентів під час війни? Скільки коштує навчання на контракті? Які спеціальності обирають студенти? Про все це та багато іншого читайте в матеріалі журналістів «Наше місто».

На бюджет є п’ять спроб

Вже відзавтра цьогорічні абітурієнти будуть обирати заклади вищої освіти, де будуть вчитись. А також ті спеціальності та освітні програми, які будуть опановувати. Починаючи з 1 липня вони мають створити кабінет вступника на сайті  vstup.edbo.gov.ua. А з 19 по 31 липня треба буде подати заяви на вступ, розподіливши пріоритети – від найбажанішого до менш бажаного. Всього у цьому році кожен абітурієнт може подати п’ять заяв на бюджет та двадцять на контракт.

Формування рейтингових списків вступників і надання рекомендацій до зарахування на бюджетну форму навчання буде не пізніше 5 серпня. Вступники, які отримали рекомендації, мають виконати вимоги до зарахування на бюджетні місця до 18:00 8 серпня. Для цього вони повинні надати до приймальної комісії певні документи, причому у цьому році за потреби це можна зробити навіть дистанційно. Достатньо мати електронний підпис. Зарахування вступників на навчання на бюджет проводиться не пізніше 10 серпня. А потім виші розпочинають набирати контрактників.

Для підготовки медиків та соцпрацівників держзамовлення  збільшили

Тим часом у системі вищої освіти зараз відбуваються значущі зміни. На щастя, попри війну, є серед них і позитивні. Багато в чому вони пов’язані з  призначенням нового міністра освіти на науки  – Оксена Лісового. Так, днями з його ініціативи Кабмін збільшив державне замовлення на 2023 рік на підготовку фахівців медичних спеціальностей, соціальних працівників та робітничих кадрів. Загалом держзамовлення на підготовку фахівців в українських закладах освіти збільшено на 3 500 бюджетних місць. Відповідне рішення ухвалене на засіданні Кабінету Міністрів України 11 липня.

Згідно з рішенням уряду в 2023 році збільшено державне замовлення на підготовку робітничих кадрів – на 1821 особу, соціальних працівників – на 200 осіб, психологів та медичних психологів – на 140 осіб, фахівців за спеціальністю «Терапія та реабілітація» – на 1305 осіб. Також у державному замовленні визначено пріоритетні галузі для підготовки фахівців найпотрібніших спеціальностей, а саме: інженерно-технічні, педагогічні та природничі.

Зокрема, збільшено обсяги держзамовлення (бюджету) за спеціальностями:

  • автоматизація, комп᾽ютерно-інтегровані технології та робототехніка;
  • інформаційно-вимірювальні технології;
  •  соціальна робота;
  • озброєння та військова техніка;
  • міжнародні відносини, суспільні комунікації та регіональні студії;
  •  психологія;
  • безпека державного кордону.

Освітяни вважають, що саме такі спеціалісти вже потрібні зараз та будуть затребувані після нашої перемоги. Крім того, у цьому році особлива підтримка держави надається 64 спеціальностям у 14 галузях знань. По них для конкурсного відбору вступників на контракт, відповідно до Порядку прийому, можуть використовуватися тільки результати співбесіди або розгляду мотиваційних листів, без урахування результатів НМТ. До таких спеціальностей відносяться, наприклад, багато спеціальностей у галузі середньої освіти, а також хімія, фізика та астрономія, харчові технології, агрономія, автомобільний транспорт та багато інших. Їх повний перелік можна знайти на сайті https://osvita.ua/.

Чотири виші в одному

Зовсім недавно з’явилась ще одна гучна новина, яка пов’язана вже суто з дніпровською освітою. 11 липня  Кабмін ухвалив розпорядження про реорганізацію трьох навчальних закладів у Дніпрі – Українського державного хіміко-технологічного університету, Придніпровської державної академії будівництва та архітектури та Українського державного університету науки і технологій. Перші два приєднали до третього. Хоча, по суті, об’єднались не три, а чотири виші – два роки тому Український державний університет науки і технологій з’явився на базі Дніпровського національного університету залізничного транспорту імені академіка В. Лазаряна та Національної металургійної академії України.

Нині, за задумом освітян вищого рівня, реорганізація усіх чотирьох закладів дозволить створити потужний університет, який має задовольнити потреби Дніпропетровщини у необхідних фахівцях та поліпшити  якість вищої освіти. У Міністерстві освіти та науки України запевняють, що ті, хто навчаються в Українському державному хіміко-технологічному університеті  і Придніпровській державній академії будівництва та архітектури, продовжуватимуть навчання в Українському державному університеті науки і технологій  за обраними спеціальностями та джерелами фінансування.

Тобто бюджетники залишаться бюджетниками, а контрактники – контрактниками. Таке рішення про реорганізацію члени Кабміну прийняли спираючись на Стратегію розвитку вищої освіти в Україні на 2022-2032 роки. За цей період МОН планує модернізувати систему університетів таким чином, щоб виші готували спеціалістів, які справді потрібні на ринку праці.

В ДНУ знизили ціни на контракт

Тим часом дніпровські вищі навчальні заклади готуються до зустрічі з майбутніми студентами. Війна змусила їх керівників змінити організацію процесу  навчання  – майже весь минулий рік вони працювали тільки онлайн. Але разом з тим у деяких вишах саме завдяки ситуації в нашій країні з’явились нові спеціальності та освітні програми.

 – Протягом літа у Дніпровському національному університеті ім. Олеся Гончара обладнуються укриття та сховища в кількох навчальних корпусах для студентів, викладачів та співробітників, –  розповідає Алла Бахметьєва, керівниця прес-служби ДНУ. –  Паралельно з цим керівництво факультетів визначається, які практичні, лабораторні та дослідницькі роботи бажано проводити в очному або змішаному режимі, враховуючи їх специфіку. Лекційні заняття поки будуть проводитися дистанційно, адже, наприклад, лише в головному корпусі в докарантинні і довоєнні часи перебувало одночасно 2 тисячі студентів.  Зрозуміло, що такого бомбосховища ми не маємо.

У 2023 році Дніпровський національний університет імені Олеся Гончара відкриває аж 9 нових освітніх програм. Це комп’ютерний інжиніринг безпілотних літальних апаратів і комплексів, проєктування, виробництво та експлуатація безпілотних систем і комплексів, диджитальні медіа, політична безпека держави; хімія лікарських речовин; польська мова і література; геоекологічний інжиніринг, ресторанні та крафтові технології здорового харчування, комп’ютерні технології інженерії міцності.

Щодо цін на  контракт  на 2023/2024 навчальний рік, то вони менші порівняно із минулим роком. Так, вартість контракту на навчання за першим (бакалаврським) рівнем за спеціальностями, яким надається особлива підтримка держави, у 2023 році складає 16 000 грн – супроти 18 000 грн торік.

У той же час у 2023 році вартість навчання  на кон’юнктурних спеціальностях (до них відносяться, наприклад, право, економіка, менеджмент) складає 22 000  грн. А вартість навчання  на некон’юнктурних  спеціальностях (це, до прикладу, майже всі спеціальності ІТ-напрямку) становить 18 000  грн.

Щодо  прогнозу по кількості, то в ДНУ очікують близько 400 бюджетних місць за кон’юктурними спеціальностями, 600 місць за некон’юктурними та 450 місць за спеціальностями спецпідтримки.

У цьому виші налаштовані на офлайн

Цього року з’являться нові освітні програми й в Українському державному університеті науки та технологій.  Тепер бакалаврів тут будуть готувати з таких напрямків як «Інноваційно-правовий менеджмент», «Аналіз великих даних та прикладне програмування», «Комп’ютерний дизайн і моделювання енергетичних систем». А освіту магістра, починаючи з цього року, можна отримати по таких освітніх програмах як «Вебпрограмування та комп’ютерний дизайн», «Комплаєнс металургійного виробництва», «Туризм», «Публічне управління та адміністрування».

 – Заняття в новому навчальному році буде проводитись, в основному, офлайн в підготовлених навчальних аудиторіях, лабораторіях та комп’ютерних класах,  – зазначає Анатолій Радкевич, перший проректор УДУНТ  – Частина занять буде за змішаною формою, з використанням платформ відео конференцій і унікальної, створеної в нашому університеті системи дистанційного навчання «Лідер».

Вартість контракту у цьому виші зросла, але не суттєво. Денна освіта за бакалаврським рівнем буде коштувати  від 17000 до 20900 гривень на рік, за магістерським –  від 19900 до 26900 гривень. Заочна, як завжди, вдвічі дешевша.  Максимальний обсяг державного замовлення  на 2023-2024 роки тут очікують наступний: бакалавр, денна форма навчання – 861, заочна  –  207, магістр, денна форма навчання – 545, заочна  –  72.

У політехніці з’являться німецькі філологи

На суттєве збільшення бюджетних місць очікує ще один потужний виш – Національний технічний університет «Дніпровська політехніка».

— За результатами вступної кампанії 2022 року до нас зараховано за державним замовленням для здобуття ступеня бакалавра 904 особи, для здобуття ступеня магістра – 390, – нагадує керівниця прес-служби «Дніпровської політехніки» Ірина Григор’єва. –  В поточному році очікуємо принаймні відсотків на двадцять більше.

Тут планують навчати студентів онлайн та у змішаній формі – в залежності від спеціальності та освітньої програми. Щодо новинок, тепер у політехніці можна отримати ступінь бакалавра за такими спеціальностями як «Філологія» (Германські мови та літератури, перша – німецька), «Науки про Землю» (Водні ресурси та геобезпека), «Фізика та астрономія», «Біомедична інженерія». Магістром можна стати з таких напрямків, як: «Електроенергетика, електротехніка та електромеханіка» (Енергоефективність та енергозбереження у територіальних громадах і промисловості), «Будівництво та цивільна інженерія» (Проєктування та будівництво безбар’єрного простору), «Гірництво» (Гірничорудна інженерія).

Цього року вартість контракту зросла відповідно до зростання рівня інфляції. Станом на сьогодні навчання за контрактом для здобуття ступеня бакалавра за денною формою коштуватиме 18 000 – 26 000 гривень на рік, за заочною  –  9000 – 13000. Для здобуття ступеня магістра за денною формою  – 24000 – 34000, за заочною –  11700 – 17000. А ось, як саме будуть навчатись студенти – очно чи онлайн, залежатиме від спеціальності та освітньої програми.

У «таможці» готуватимуть вчителів

В Університеті митної справи та фінансів у 2023-2024 навчальному році планується змішаний формат навчання. Тут обладнані укриття, весь навчальний процес буде адаптовано до викликів війни. Наразі у виші  вперше в регіоні започатковано освітні програми “Національна економічна безпека” для рівнів освіти бакалавр та магістр за спеціальністю 256 Національна безпека. Ці програми відкриті у відповідь на потреби у фахівцях для Бюро економічної безпеки, Агенції з розшуку та менеджменту активів, з якими Університетом було укладено меморандуми про співпрацю.  Зрозуміло, що у нинішніх умовах це є актуальним завданням для відбудови вітчизняної економіки. Тож, УМСФ відразу орієнтує вступників на працевлаштування.

Крім цього,  у вузі вперше проводиться набір на нові освітні програми «Митна справа» (освітній рівень бакалавра) та «Митне адміністрування» (освітній рівень магістра) на базі спеціальності 281 «Публічне управління та адміністрування».

— Університет пишається тим, що на сьогодні кожен четвертий митник в Україні є випускником нашого навчального закладу, – зазначає Вікторія Тараненко, відповідальний секретар приймальної комісії УМСФ.  – Цю традицію ми будемо примножувати, беручи участь у розбудові оновленої митної системи України. Окрему увагу слід звернути на три освітні програми спеціальності 014 «Середня освіта»: «Середня освіта (англійська мова та зарубіжна література)»; «Середня освіта (Математика)»; «Інформатика в закладах середньої освіти (профільний рівень)». Саме ці програми зорієнтовані на навчання таких необхідних для нашого міста вчителів математики, інформатики, англійської мови.

Вартість контракту у порівнянні з попереднім роком тут змінилася несуттєво. Контрактне навчання за освітнім рівнем бакалавра коштуватиме від 19000 до 26000 грн. Щодо прогнозів відносно  бюджетних місць, то МОН для Університету митної справи та фінансів затвердило максимальну кількість місць державного замовлення.

Вам буде цікаво

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *