Кам’янчанин шпигував на користь ворога

Шевченківський районний суд міста Києва визнав чоловіка винним у незаконному поширенні інформації про розташування українських військових. Про це повідомляє «Судовий репортер» із посиланням на вирок від 21 липня.
За матеріалами справи, на початку січня цього року обвинувачений почав шукати в Telegram варіанти швидкого підробітку. Йому написав представник РФ, який запропонував за винагороду роботи фото і відео зйомку обʼєктів критичної інфраструктури, у тому числі військових обʼєктів на території Дніпропетровській області, зокрема у місті Камʼянське. За зйомку одного обʼєкта йому пообіцяли 150 доларів США.
16 січня з метою перевірки обвинуваченому дали завдання відзняти промислове підприємство, а саме: його вхід, вихід та прилеглу територію. Чоловік зробив шість фото і один відеозапис фасадної частини будівлі і надіслав їх представнику Російської федерації. Після цього він отримав на банківську карту 7932 гривні.
Через два дні обвинувачений підʼїхав до Камʼянської районної військової адміністрації, поблизу якої перебувало багато українських військовослужбовців. Він зробив фото будівлі і надіслав представнику РФ. Одразу після цього зловмисника затримали на місці.
При обшуку в чоловіка вилучено мобільний телефон, в якому було фото Камʼянської районної військової адміністрації і відповідне листування в Telegram. У протоколі затримання зафіксовано, що підозрюваний підтвердив, що знав, що його співрозмовник є представником РФ. Також він пояснив, що вилучені 736 гривень є невикористаною частиною винагороди за фотографування обʼєктів у Камʼянському.
У судовому засіданні чоловік вину визнав частково, а саме факт надсилання такої інформації, але переконував, що хотів ввести ворога в оману і надіслав фото іншої будівлі. За словами обвинуваченого, сфотографована будівля знаходилась далеко від запитуваного обʼєкту та була пустою. Потім представник держави-агресора почав просити фото місцевого військомату, але від цієї пропозиції він начебто ухилився. Обвинувачений говорив, що кається і тепер розуміє, що необхідно було одразу звернутись до правоохоронних органів.
18 січня, виїхавши на завдання, він нібито не знав, що там знаходяться військовослужбовці. Зробив неякісну фотографію та відправив, але замовник почав казати, що така фотографія його не влаштовує і вимагав зробити фото кращої якості. Одразу після цього його було затримано.
За свою «роботу» обвинувачений заробив 200 доларів. Перші $100 йому надіслали одразу без будь-яких завдань чи умов, а решту він отримав в обмін на фотографії нібито пустої будівлі. Гроші він витратив, щоб викупити з ломбарду телефон для фотографування, а частину коштів витратив на проживання. Чоловік розповів, що на час інкримінованих йому дій страждав на ігрову залежність і отримані в такий спосіб гроші — програв.
Із листування видно, що обвинувачений розповідав своєму співрозмовнику, що в місті є військова частина і наразі багато представників «Правого сектору», надсилав фотографії та відеозаписи, зазначаючи про наявність чи відсутність біля цих будівель представників ЗСУ.
У судовому засіданні чоловік говорив, що не знав, що в будівлі, яку він фотографував, може розміщуватись військова адміністрація або інші військові обʼєкти. Але на уточнюючі запитання, чому написав представнику РФ, що там знаходяться військові, «жорстка охорона» і, можливо, дислокується підрозділ СБУ, відповіді не дав.
Версія обвинуваченого, що він намагався ввести ворога в оману, надіславши фотографію іншої будівлі, а вдруге направивши неякісне фото, думаючи, що там немає обʼєктів критичної інфраструктури та не дислокуються Сили оборони України, суд вважає такими, що не підтверджуються документально, є голослівними та спрямовані на уникнення від кримінальної відповідальності.
Призначаючи покарання, суд врахував дані про особу обвинуваченого, який раніше не судимий, неодружений, не працює, суспільно корисною діяльністю не займається.
Під час судових засідань чоловік обмежувся лише формальними заявами про каяття, говорив про часткове визнання своєї провини, послідовно заперечував прямий умисел на вчинення інкримінованого йому злочину. Тому суд зробив висновок про відсутність обставин, що помʼякшують покарання. Обставин, що обтяжують покарання, також не встановлено.
Чоловік засудили до 9 років позбавлення волі. Кримінальний кодекс передбачає за такий злочин від 8 до 12 років увʼязнення.

Вам буде цікаво

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *