По слідах трагедії на Дніпропетровщині: недоцільні «рекомендації»

Вся Україна була шокована трагедією, що сталася в Кривому Розі – російська ракета (орієнтовно – «Іскандер», хоча Москва і відхрещується) вдарила по житловому будинку і будівлі економічного коледжу.
Кілька людей загинуло у будинку, ще одна людина та кілька поранених – у приміщенні коледжу. Зараз, коли перший шок пройшов, можна зробити деякі висновки з цього «прильоту».
Першим чином звернемо увагу на те, ще у Кривому Розі (як і раніше у Дніпрі) спочатку був «прильот», і лише через кілька секунд після цього пролунав сигнал повітряної тривоги. Отже, на сьогоднішній день сили Протиповітряної оборони України не в змозі не те що збити, а навіть і своєчасно засікти ракети типу «Іскандер».
Тепер друга деталь. Ракета потрапила в навчальний заклад, і залишається лише дякувати Бога, що там на момент «прильоту» не проводилось занять, інакше кількість жертв вимірювалась би десятками або й сотнями дітей. Бо надворі літо – пора канікул. Але ж не за горами 1 вересня, День Знань. І є вимога і центральної, і обласної влади – новий навчальний рік почати з відновлення очної, тобто офлайн-форми занять. Причому вимога ця оформлена дуже цікаво – керівникам  закладів освіти не наказується, а типу «рекомендується» впроваджувати офлайн-форму. Але ж знавці українського офіціозу добре розуміють, що означає слівце «рекомендуємо» і що чекає того директора навчального закладу, який цю саму «рекомендацію» не виконає. Можуть і просто пожурити, і догану вліпити, а то й з роботи усунути.
Але повернемось до офлайн-форми навчання. Неозброєним оком видно, що вона несе смертельну загрозу і для учнів, і для педагогів. Ми зараз не будемо зупинятись на наявності та стані бомбосховищ – це окрема тема. Скажімо лише, що, наприклад, у Дніпрі через незадовільну ситуацію з укриттями, зокрема в учбових закладах, після ретельної перевірки втратив посаду віце-мер Михайло Лисенко. Але ми зараз про дещо інше. Якщо росіяни запустять по населеним пунктам Дніпропетровщини «Іскандери», то навіть повітряної тривоги оголосити не встигнуть,  ракета може влетіти в будівлю учбового закладу, а наслідки будуть страшними. Хто тоді понесе за це відповідальність? Вища влада? Ні, бо вона лише «рекомендувала» очну або «змішану» форму навчання. Залишається керівник закладу, і саме він буде відповідати за те, що відновив офлайн-заняття. Саме він, бо більше ж нікому. Або ж батьки – адже вони дали письмову згоду на те, що їх діти будуть вчитися очно, а не дистанційно.
Чи, може, пани чиновники, які ініціюють очне навчання, впевненні, що з Кремля будуть обов’язково завчасно попереджати про запуск «Іскандерів», щоб діти встигли перейти в укриття? Тоді як пояснити ці «рекомендації»?
Звісно, прибічники очної форми навчання кажуть – при дистанційних заняттях дуже страждає якість учбового процесу і знань, отриманих учнями. Так, це правда. Але ж – якість знань можна якось надолужити, довчитися, нормальний освітній процес у закладах теж можна з часом відновити. А от здоров’я та життя тих, хто, не дай Бог, потрапить під прильот «Іскандеру», не повернути вже ніколи.
До речі, мало хто звернув увагу на цікаву новину – днями міністр оборони РФ Сергій Шойгу відвідав з офіційним візитом Північну Корею. Ходять чутки, що там він домовлявся, зокрема, й про постачання зброї для російської армії. А у товариша Кім Чен Ина заготовлено багато чого смертельного, є й ракети, які за своїми характеристиками перевершують російські «Іскандери». Чи знають про це ті, хто пише «рекомендації» про очну форму навчання, га?

Вам буде цікаво

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *