На Дніпропетровщині зафіксували понад 5,2 тис випадків інтернет-шахрайства

З початку 2023 року на Дніпропетровщині зафіксували понад 5,2 тис випадків інтернет-шахрайства. Найчастіше людей ошукували під час онлайн-покупок, на придбанні дров, генераторів й добрив. Про це йшлося під час брифінгу в обласній військовій адміністрації. 

«Важливо бути у курсі сучасних схем обману та знати, як від них убезпечитися. Адже шахраї постійно вдосконалюють свої методи полювання за легкою наживою. Наше завдання цьому протидіяти.Проводимо негласні слідчі дії й розшукові заходи», – зазначив старший оперуповноважений управління карного розшуку ГУНП в Дніпропетровській області Олександр Кацура.

Фахівець карного розшуку закликав мешканців не розголошувати особисту інформацію. Не ділитися своїми пін-кодами та паролями. Особливо зі стороннім людьми.

А ще не переходити за сумнівними посиланнями, не відповідати на підозрілі електронні листи. Під час онлайн-покупок оплачувати товар вже після його отримання.

Поліцейський наголосив, що найкращий спосіб захистити себе від шахраїв – освіченість та пильність.

З початку року правоохоронці зареєстрували 126 фактів шахрайства при закупівлі дров. Людина замовляє, відправляє кошти. В результаті ні товару, ні грошей. 40 разів цьогоріч мешканців області ошукали під час замовлення генераторів. Шахраї взимку скористались ситуацією з атаками на критичну інфраструктуру й перебоями з електрикою.

З десяток разів зловмисники обманювали аграріїв, які хотіли придбати онлайн паливо і добрива.

«429 випадків було й так званого фішингу. Коли створюється дублікат офіційної інтернет-сторінки. Вона на вигляд здається такою ж, але шахрайська. Покупці заходять, вносять свої дані, гроші з картки списуються», – додав Олександр Кацура.

За інтернет-шахрайство передбачене покарання від штрафу до 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна. Все залежить від тяжкості злочину.

Вам буде цікаво

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *