У Кам’янському помічено небезпечну рослину

Літо у самому розпалі, а у таку спеку кожен прагне відпочити десь у затінку, рятуючись від нестерпних температур на березі водойми. Проте відпочиваючи на природі не варто забувати про небезпеку, що причаїлася поруч. І це можуть бути не лише змії, комарі та кліщі. Нещодавно у Кам’янському відпочивальники помітили рослину, що несе ще більшу загрозу, ніж перераховані вище мешканці лісу. Неподалік зони відпочинку біля лівобережного каналу густо росте отруйний борщівник.

Про небезпеку цієї рослини-гіганта нагадують уже багато років. Для довідки, саме отруйний сік рослини борщівник може спричинити опіки шкіри. У складі всіх частин борщівника міститься речовина фурокумарин, яка знижує здатність шкіри захищатися від ультрафіолетового опромінення сонячного світла. Відтак під дією ультрафіолетових променів шкіра отримує опіки – переважно це почервоніння або поява міхурців, тобто 1-а і 2-а стадії опіку шкіри. Відомо, що для таких уражень шкіри властивий тривалий період загоєння ран – від місця до декількох. Ще більших уражень завдає сік борщівника, потрапляючи на слизові оболонки: в очі (через тертя руками) та до рота. А спека і яскраве сонце – найсприятливіші умови для дії «отрути».

Як не дивно, але борщівник часто приваблює всіх своїми велетенськими розмірами. Довжелезні, понад 2 метри, зелені, соковиті батоги із квітами-парасольками на верхівці, схожими на квіти петрушки так і ваблять городян зробити ефектне фото. Проте контакт із такою рослиною точно не залишить гарних спогадів.

Отже, перебуваючи на відпочинку будьте пильними та не чіпайте цього небезпечного «велетня».

ліс

Вам буде цікаво

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *