Луцьк – найкомфортніше місто України (фото)

Літо – пора відпусток. Та цього року звичний для багатьох українців напрямок – до моря – виявився недоступним. Після знищення Каховської ГЕС узбережжя Чорного моря стало забрудненим та непридатним для відпочинку. Окрему небезпеку становлять також заміновані території біля моря та часті ворожі обстріли південних територій. Тому цього річ довелося обирати зовсім протилежну локацію. Вирішили відвідати місто Луцьк – обласний центр Волині. Місто з багатою історичною спадщиною, вишуканою архітектурою та виключною екологією. Тож попрямували на захід.

ДОРОГА. Дістатися до Луцька з Кам’янського дуже зручно – курсує прямий потяг Запоріжжя-Ковель. У дорозі доведеться провести 15 годин, більшість з яких припадає на нічний час, та й вагони на цьому напрямку досить комфортні. Плануючи поїздку зауважте, що потяги до Луцька ходять лише по парних числах.

Залізничний вокзал

МІСТО. Луцьк – одне з найдавніших міст часів Волинського князівства на території Західної України. Перші згадки про нього датовані 1085 р. Має майже однакову з Кам’янським кількість населення – понад 200 тис., проте за площею втричі менший за наше місто – лише 42 км2. Всі визначні місця, родзинки історії та архітектури знаходяться недалеко одне від одного. Зокрема тому це місто посідає другу сходинку у рейтингу найкомфортніших міст України, який востаннє склали у 2021 р. Гарні дороги, адже у місті знаходиться найбільший авторинок, з якого європейський транспорт роз’їжджається по всій Україні; чисте повітря та здорова екологія – у місті немає промислових заводів, які здійснюють шкідливі викиди; помірні ціни – житло можна орендувати за 600-800 грн. на добу – все це, та багато іншого робить Луцьк вдалим для проживання та відпочинку.

Мініатюрні фігурки кликунів зустрічаються по всьому місту

Це західне місто з одного боку оточене річкою Стир, а також має декілька річкових приток та болотистих місцинок, тому тут відмічається досить висока вологість повітря. Ми їхали до Луцька, ховаючись від липневої спеки Кам’янського, яка сягнула тоді +32 0С, а потрапили у +28, які за місцевої вологості зовсім не здалися комфортними. Та велика кількість зелених насаджень все ж дала приємну можливість прогулятися вуличками цього мальовничого міста.

Неабияк здивувала і тривалість світлового дня. Виявилося, Луцьк можна сміливо зарахувати до іншого часового поясу, адже світловий день тут триває зовсім інакше ніж у центральній Україні. Наприклад, у розпал літа на вулиці довго не сутеніє, о 21-й годині ще ясно, як удень. Вечірні сутінки настають близько 22:00, лише тоді по місту вмикаються ліхтарі. Непогана економія, здається.

ЦІНИ. Хоча Луцьк – обласний центр, проте ціни тут досить помірні, а подекуди навіть нижчі, ніж у Кам’янському. Наприклад, доїхати на таксі у будь-який куточок міста коштуватиме 60-80 грн. А ціни у громадському транспорті такі ж, як і в нашому місті – 14 грн. Горнятком кави можна посмакувати за 25-40 грн. А от обід у кафе чи ресторані за вартістю прирівнюватиметься до закладів Дніпра або Харкова.

Ринок

Цікавим виявився і похід на місцевий ринок. Він знаходиться майже біля підніжжя старовинного замку Любарта, тому таке поєднання історії та сучасності викликає якийсь культурний дисонанс. Здивувало і те, що тут продавці не поспішають відкривати свої ятки та привозити свіжий товар вдосвіта. У Кам’янському ми звикли, що за свіженькими овочами- фруктами та м’ясом від місцевих фермерів треба поспішити зрання – о 7:00-7:30 саме те. У Луцьку ж торгувати починають ближче до 9:00, а раніше немає чого і йти.

А от ціни та асортимент у Луцьку задовольнять будь-якого покупця. Перебуваючи у такому велелюдному та галасливому місці, чомусь згадалися кримські базари, де спраглі до південних ласощів відпочиваючі охоче купували соковиті велетенські помідори та солодку червону цибулю для салату, духмяні персики та велетенські черешні, виноград, інжир, дині та кавуни. У Луцьку також є свої «родзинки» продажу – на початку липня почалася активна торгівля лісовою ягодою. Чорниці  торгували по 100 грн/кг, а відбірну стиглу лохину по 200-240 грн/кг. Для порівняння, у Кам’янському на той час лохина вартувала 400-450 грн/кг. Черешні можна було скуштувати за 60-70 грн/кг, абрикоси – по 80 грн. Найприємнішою виявилася вартість помідорів – 35-40 грн/кг, тоді як у нашому місті на той час їх ціна становила 85-90 грн/кг. А от огірки у цьому західному місті були на 10 грн дорожчі.

У базарних ятках відмічалося різноманіття сирів та ковбас місцевого виробництва, а вартували вони на 20-50 грн/кг дешевше, ніж у нас. У багатьох торгових точках на ринку продавчині майстерно користуються старими вагами з гирьками. Здається, у Кам’янському такі зустрічалися ще на початку 2000-х. От вам і місто контрастів.

Замок Любарта

ЩО ПОДИВИТИСЯ. В цьому місті кожен мандрівник обов’язково знайде щось на свій смак.  Візитівкою Луцька, безперечно є Замок Любарта, який височіє над містом і таїть у собі багатовікову історію цього міста. Це один з найбільших, найдавніших і найкраще збережених в Україні замків. Будівництво Верхнього замку розпочалося у 1350-ті роки й в основному, було завершено у 1430 р., хоча деякі елементи ще змінювалися протягом наступних століть. Луцький замок неодноразово був в облозі та часто змінював своїх власників. Історія цієї споруди насичена різноманітними перипетіями та неочікуваними поворотами. Сьогодні ж це частина історико-культурного заповідника «Старий Луцьк».

Зараз на території замку діють декілька виставок і музеїв, а любителі гострих вражень можуть спуститися до підземелля або піднятися на В’їзну вежу, з даху якої відкривається чудовий вигляд на територію міста.

Кожен українець неодмінно бачив Луцький замок, адже одна з його веж зображена на двохсотгривневій купюрі. Проте, таку історичну велич, безперечно, краще побачити вживу.

Кірха
Собор св. Петра і Павла

Для поціновувачів вишуканої архітектури рекомендуємо відвідати Свято-Троїцький кафедральний собор, Собор Святих Петра і Павла, Лютеранську кірху, Покровську церкву. Неподалік від цих релігійних споруд знаходиться ще один досить цікавий об’єкт – будинок архітектора Миколи Голованя. Це архітектурна пам’ятка сучасної історії міста, справжній витвір мистецтва, створений місцевим скульптором самотужки. Розташований він на території державного заповідника «Старий Луцьк» на березі річки Стир.

Будинок архітектора Голованя
Парк Л. Українки

Любителям піших прогулянок на свіжому повітрі рекомендуємо відвідати Центральний парк ім. Л. Українки, що потопає у зелені та помережений безліччю річкових каналів. У парку також розташований зоопарк, який займає понад 4 гектари та налічує 150 видів тварин і птахів. Варто неодмінно прогулятися центральною пішохідною вулицею Луцька – вул. Лесі Українки, яка примикає до жвавої Театральної площі. По вулиці є вишукане архітектурне розмаїття будівель, камінь-пам’ятний знак, що позначає давню межу міста, монумент письменника Костянтина Сушка, а також безліч кав’ярень, ресторанчиків та пекарень, де можна перепочити та підкріпитися. Туристи прагнуть побачити і 50-метровий флагшток на пр. Волі, на якому майорить найбільший український прапор на Волині, і музей сучасного українського мистецтва Корсаків, і музей Лесі Українки в с. Колодяжному, що за 8 км від міста.  Та це ще далеко не все, що можна побачити в Луцьку.

Тож неодмінно радимо відвідати місто Волинських князів і поринути в його прадавню вишукану атмосферу.

проспект Волі

Вам буде цікаво

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *