Ми пропонуємо вам повторити рецепт макоржеників із книги «Страви та напої в Україні» відомого кулінара Зіновії Клиновецької. Збірник автентичних страв побачив світ у далекому 1913 році і містив понад 1000 старовинних рецептів національної кухні з усіх куточків України.
Макорженики з яблуками — традиційна страва української кухні, яку несправедливо забули сучасні господарки. Наші пращури вважали їх обов’язковими ласощами на Маківея. У релігійні свята макорженики вважаються воістину обрядовою стравою. У звичайний день – це смачний, легкий і всім доступний десерт. І справді, соковиті шматочки яблук у ніжному тісті, посипані маком та цукром, закохують у себе раз і назавжди.
Кількість цукру безпосередньо залежить від вибраного сорту яблук. Якщо фрукт сам по собі досить солодкий, то на цукрі можна заощадити. І, навпаки, кислі плоди необхідно добре вмочувати в підсолоджувачі. Для більшої ніжності можете використовувати цукрову пудру, а для додаткового аромату – трішки ванільного екстракту або порошок кориці.
Складові
Яблуко 2 шт., Жовтки 3 шт., Цукор 100 г, Вершкове масло 1 ст. л. ,Пшеничне борошно 2 ст. л., Соняшникова олія за смаком, Мак за смаком.
Приготування
1. Приготуйте кляр. Розітріть яєчні жовтки з цукром і ложкою розм’якшеного до однорідності масла.
2. Додайте борошно (можна кукурудзяне), але так, щоб тісто залишалося досить рідким. Зніміть шкірку з яблук і виріжте серцевину, наріжте кружальцями.
3. Розігрійте масло в сковороді, вмочіть яблука в клярі і обсмажте їх до золотистої скоринки з обох боків.
4. Після смаження обваляйте заготовки в суміші маку і цукру, охолодіть і подавайте до столу.
Повірте, макорженики з яблуками підкорюють своєю простотою та смачністю, тому радимо звернути увагу на цей рецепт. Такі домашні ласощі затьмарюють будь-які солодощі з магазину.