До уваги кам’янчан: обережно, інфекції!

Кам’янське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області повідомляє, що значне підвищення температури та вологості повітря в поточному місяці може створити сприятливе середовище для поширення інфекційних захворювань, таких як гострі кишкові інфекції та харчові отруєння. 

З метою забезпечення безпеки та захисту здоров’я громадян, Держпродспоживслужба разом з Кам’янською районною військовою адміністрацією та іншими державними установами проводить інформаційно роз’яснювальну роботу серед населення з санітарно-епідеміологічного благополуччя, проводяться наради та засідання ТЕБ та НС з прийняттям відповідних актуальних рішень. Організовуються семінари та лекції, щодо системи НАССР (система аналізу критичних контрольних точок) в закладах освіти, сприяючи підвищенню рівня свідомості про правильність зберігання та обробки харчових продуктів. Разом з правоохоронними органами проводиться моніторинг закладів громадського харчування, щодо наявності в обслуговуючого персоналу пройденого поточного медичного огляду.

Держпродспоживслужба нагадує, юридичним та фізичним особам-підприємцям про адміністративну відповідальність у вигляді штрафу за порушення ст.65 законодавства про харчові продукти та корми ЗУ №2042-VIII від 18.05.2017р., а саме: виробництво, зберігання харчових продуктів без отримання експлуатаційного дозволу, відсутність державної реєстрації потужності та відсутність впровадження на потужності постійно діючих процедур (НАССР).
Гігієна особистої гігієни та харчування:

Однією з основних складових профілактики розповсюдження інфекцій є дотримання правил особистої гігієни. Громадянам рекомендується здійснювати часте миття рук з милом та водою перед їжею та після контакту з громадськими місцями, використовувати антисептичні засоби для додаткового захисту.
У літній період важливо бути особливо уважними до якості харчування. Свіжі продукти повинні зберігатися в холодильнику при відповідній температурі, овочі перед вживанням повинні митися під проточним струмінем води. Готова продукція після тривалого зберігання за можливості повинна проходити повторну термічну обробку. Важливо уникати придбання продуктів з пошкодженими упаковками, протермінованою датою придатності або взагалі з відсутнім маркуванням, а також не здійснювати придбання продукції в місцях несанкціонованої (стихійної) та не зареєстрованої торгівлі.
Хочемо також зазначити, що в літній період популярністю серед населення користуються заклади громадського харчування – заклади «швидкого харчування» (суші-бари, піцерії, кав’ярні,шаурма,пиво на «виніс» та інше). В разі придбання продукції в цих закладах звертайте увагу на такі особливості як : якість обслуговування в закладі, санітарне утримання закладу, дотримання персоналом правил особистої гігієни (використання спеціального одягу та засобів особистого захисту), при можливості на умови зберігання продукції, на якість продуктів харчування.

В разі отруєння: слабкості, блювоти, проносу, болі в животі, здуття та незадовільного загального стану – потрібно терміново звернутися до лікаря в медичні заклади, адже деякі кишкові захворювання такі як ботулізм, сальмонельоз тощо, потребують термінової госпіталізації та лікування.
Успіх у профілактиці кишкових захворювань багато в чому залежить від населення, від його свідомості, освіченості, дисциплінованості. Дотримання цих правил допоможе вам уникнути харчових отруєнь та захворювань кишковими інфекціями. Будьте пильними та здоровими!

Margaret

Recent Posts

У Кам’янському розпочалися ігри “Пліч-о-пліч” (відео)

На спортивних змаганнях побував мер Андрій Білоусов. "У спортивному комплексі «Прометей» стартував новий сезон «Пліч-о-пліч:…

5 години ago

У Дніпрі син ледь не вбив свою матір

Поліцейські Дніпра скерувати до суду обвинувальний акт щодо чоловіка, який вчинив замах на вбивство власної…

8 години ago

На Дніпропетровщині поліцейські допомогли старенькій повернутися додому

Понад чотирьох годин нічних пошуків завершилися позитивно і поліцейські Нікопольщини розшукали заблукалу 82-річну жінку. 21…

8 години ago

Підприємців Дніпропетровщини запрошують на онлайн-зустріч «Діалог влади та бізнесу»

Дніпропетровська ОВА запрошує підприємців регіону на дев’яту онлайн-зустріч учасників платформи «Діалог влади та бізнесу». Тема…

9 години ago

Kalush Orchestra випустив кліп на романтичну пісню «Коли» (відео)

Гурт Kalush Orchestra презентував кліп на пісню «Коли». Відео знімали у лісі. «Уявіть себе через…

9 години ago

На Дніпропетровщині ліквідували нарколабораторію (відео)

У Кривому Розі правоохоронці ліквідували нарколабораторію з вирощування конопель. Там вилучили майже 3 тис рослин…

10 години ago