До уваги кам’янчан: обережно, інфекції!

Кам’янське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області повідомляє, що значне підвищення температури та вологості повітря в поточному місяці може створити сприятливе середовище для поширення інфекційних захворювань, таких як гострі кишкові інфекції та харчові отруєння. 

З метою забезпечення безпеки та захисту здоров’я громадян, Держпродспоживслужба разом з Кам’янською районною військовою адміністрацією та іншими державними установами проводить інформаційно роз’яснювальну роботу серед населення з санітарно-епідеміологічного благополуччя, проводяться наради та засідання ТЕБ та НС з прийняттям відповідних актуальних рішень. Організовуються семінари та лекції, щодо системи НАССР (система аналізу критичних контрольних точок) в закладах освіти, сприяючи підвищенню рівня свідомості про правильність зберігання та обробки харчових продуктів. Разом з правоохоронними органами проводиться моніторинг закладів громадського харчування, щодо наявності в обслуговуючого персоналу пройденого поточного медичного огляду.

Держпродспоживслужба нагадує, юридичним та фізичним особам-підприємцям про адміністративну відповідальність у вигляді штрафу за порушення ст.65 законодавства про харчові продукти та корми ЗУ №2042-VIII від 18.05.2017р., а саме: виробництво, зберігання харчових продуктів без отримання експлуатаційного дозволу, відсутність державної реєстрації потужності та відсутність впровадження на потужності постійно діючих процедур (НАССР).
Гігієна особистої гігієни та харчування:

Однією з основних складових профілактики розповсюдження інфекцій є дотримання правил особистої гігієни. Громадянам рекомендується здійснювати часте миття рук з милом та водою перед їжею та після контакту з громадськими місцями, використовувати антисептичні засоби для додаткового захисту.
У літній період важливо бути особливо уважними до якості харчування. Свіжі продукти повинні зберігатися в холодильнику при відповідній температурі, овочі перед вживанням повинні митися під проточним струмінем води. Готова продукція після тривалого зберігання за можливості повинна проходити повторну термічну обробку. Важливо уникати придбання продуктів з пошкодженими упаковками, протермінованою датою придатності або взагалі з відсутнім маркуванням, а також не здійснювати придбання продукції в місцях несанкціонованої (стихійної) та не зареєстрованої торгівлі.
Хочемо також зазначити, що в літній період популярністю серед населення користуються заклади громадського харчування – заклади «швидкого харчування» (суші-бари, піцерії, кав’ярні,шаурма,пиво на «виніс» та інше). В разі придбання продукції в цих закладах звертайте увагу на такі особливості як : якість обслуговування в закладі, санітарне утримання закладу, дотримання персоналом правил особистої гігієни (використання спеціального одягу та засобів особистого захисту), при можливості на умови зберігання продукції, на якість продуктів харчування.

В разі отруєння: слабкості, блювоти, проносу, болі в животі, здуття та незадовільного загального стану – потрібно терміново звернутися до лікаря в медичні заклади, адже деякі кишкові захворювання такі як ботулізм, сальмонельоз тощо, потребують термінової госпіталізації та лікування.
Успіх у профілактиці кишкових захворювань багато в чому залежить від населення, від його свідомості, освіченості, дисциплінованості. Дотримання цих правил допоможе вам уникнути харчових отруєнь та захворювань кишковими інфекціями. Будьте пильними та здоровими!

Margaret

Recent Posts

На Дніпропетровщині запрацювали безкоштовні точки доступу до інтернету, який працює без світла

Про це повідомив голова ОВА Сергій Лисак. "Знайти точки доступу до безкоштовного Wi-Fi тепер можна…

3 години ago

Кам’янське готується до чемпіонату міста з футзалу

У вівторок, 8 жовтня, у Кам'янському в приміщенні юнацької бібліотеки о 17.00 (проспект Шевченка) відбудеться…

3 години ago

На Дніпропетровщині “Волга” врізалась у відбійник та вилетіла в кювет

3 жовтня у Новомосковському районі сталася ДТП. “Волга” вдарилась у відбійник та вилетіла в кювет.…

5 години ago

Під Дніпром судитимуть любителя комунізму

Правоохоронці Кривого Рогу скерували до суду обвинувальний акт відносно містянина, який поширював комуністичну символіку. Протягом…

6 години ago

Вночі ворог бив по Дніпропетровщині

Про це повідомив голова ОВА Сергій Лисак. "Майже до опівночі ворог продовжував бити по Нікопольщині.…

6 години ago

У Кам’янському спокійна ніч

Про ситуацію в місті на ранок повідомив мер Андрій Білоусов. "Ніч у місті минула без…

7 години ago