Гриблянка по-закарпатськи — це дуже проста і доступна страва. Під незвичайною назвою криється традиційна українська страва — варена картопля під грибною підливою. Ця страва має дуже давню історію, і готували її найчастіше на Святий вечір. Але, будьте певні, така смакота підійде і для буднів.
Сьогодні ми пропонуємо вам ознайомитися з рецептом гриблянки від Дарії Цвек. Затята кулінарка та автор низки популярних кулінарних книг багатьох навчила готувати просто, але смачно, легко і завжди із родзинкою. Страва нижче не стала винятком. Дійсно, незважаючи на банальність складових у рецепті, виходить надзвичайно ароматне, ситне та по-справжньому душевне частування.
Щодо грибів, то найкраще підійдуть білі, але можна використовувати і маслюки. За даним рецептом у вас вийде досить проста пісна страва з декількох інгредієнтів, проте зустрічаються і більш «багаті» варіації – з квасолею, солодким перцем чи морквою. Якщо ви зрозуміли, що вам не вистачає яскравості, смаку чи поживності, можете також додати щось із перерахованого вище.
Складові
Картопля 1 кг, Сушені гриби 120 г, Цибуля 1 шт., Пшеничне борошно 1 ст. л., Соняшникова олія 20 г, Сіль за смаком, Чорний перець (мелений) за смаком.
Приготування
1. Картоплю ретельно помийте та зваріть у шкірці до готовності протягом 30 хвилин. Потім очистіть, наріжте її скибочками, посоліть і побризкайте олією. Викладіть картоплю на блюдо.
2. Попередньо замочені гриби проварити протягом 30 хвилин. На сухій сковороді підсмажте борошно до золотистого кольору, влийте грибний відвар і добре розмішайте, щоб не залишилося грудочок.
3. Гриби наріжте соломкою, додайте до підливи, посоліть, поперчіть. Перемішайте підливу та тушкуйте декілька хвилин.
4. Цибулю очистіть, дрібно наріжте та обсмажте на олії до рум’яності.
5. Картоплю полийте грибною підливою, посипте обсмаженою цибулею і подавайте до столу.
Порада: коли тушкуватимете страву, перемішуйте її дерев’яною лопаткою. Тоді гриби вийдуть цілісними та красивими. Подавати гриблянку по-закарпатськи найкраще з соліннями або з салатом зі свіжих овочів.