Скільки коштує зібрати дитину до школи: огляд цін у Кам’янському

Серпень добігає кінця, отже підготовка до навчального року у самому розпалі. З 1 вересня 2023 року навчання в умовах повномасштабної війни для більшості школярів Кам’янського має початися в офлайн-форматі. Але за умови, якщо в школі є надійне укриття. Одразу виникає питання: що купити дитині в школу та скільки це коштує?

Ми пройшлися шкільними базарами та спеціалізованими магазинами міста, щоб дізнатися, скільки коштує зібрати дитину до школи.

Зазвичай, батьки учнів початкових класів під час збору до школи мають підказку від вчителя. Для всього класу гуртом купуються друковані зошити, щоденники, а іноді й зошити для контрольних. Деякі вчителі дають список усіх необхідних учневі канцтоварів, і це дозволяє не придбати зайвого та непотрібного. Батькам старшокласників зорієнтуватися вже простіше, допомагає щорічний досвід. А от де купити це шкільне приладдя, щоб іще й зекономити? Доведеться добре побігати, обираючи та порівнюючи ціни. Та найбільше витратитися доведеться на одяг та взуття для школяра.

Порівнюючи ціни на канцтовари у магазинах та на ринку Кам’янського, можна однозначно сказати – вигідніше купувати у магазинах. Проте не у спеціалізованих канцтоварних, а, наприклад, у «Та-Да», «Аврора» чи навіть «АТБ». Шкільні ярмарки, які відкриваються у цих торгівельних закладах напередодні осені, дійсно радують непоганими знижками.

Що потрібно для навчання

Для підрахунку ми використали приблизний список первачка та обирали товари за середніми цінами в мережевому магазині. Орієнтувались на якісні товари та пропозиції зі знижками.

Навчальне приладдя:

Зошит в клітинку (12 аркушів) – 5-10 грн.

Зошити в похилу лінію (12 аркушів) – 5-10 грн.

Пенал м’який – 60-100 грн.

Гумка – 10 грн.

Олівець простий – 4-15 грн.,

Олівці кольорові 12 шт. – 40-60 грн.

Точильниця – 6-10 грн.

Лінійка 20 см – 5 грн.

Ручка кулькова – 3-7 грн.

Папка для зошитів – 20-40 грн.

Обкладинки для зошитів (10 шт.) – 30 грн.

Обкладинки для книжок – 50-100 грн.

Пачка паперу (А-4) – 200 грн.

Альбом – 30-60 грн.

Пензлики – 20 грн.

Фарби-акварель (медові) – 40-60 грн.

Пластиковий стакан для води – 20 грн.

Кольоровий папір (тонкий) – 30 грн.

Кольоровий картон – 40 грн.

Клей-олівець – 5-10 грн.

Ножиці (безпечні для дітей) – 50 грн.

Пластилін – 40-80 грн.

Враховуючи те, що зошити, ручки та олівці завжди купуються із запасом, то лише на канцтовари доведеться викласти приблизно одну тисячу гривень.

Не формою єдиною

Хоча шкільні однострої в Україні – то пережиток минулого, проте учням, все ж таки, рекомендують відвідувати школу в одязі ділового стилю. Для дівчат блузки, спіднички, сарафани, для хлопчиків брюки, джинси без викрутасів, сорочки, водолазки, светри. А також вишиванка для урочистих та святкових подій. Ціни на всі ці обновки, звичайно, залежать від якості та виробника.

Варто зауважити, що ми наводимо середню вартість товарів. Якщо обирати магазини з низькими цінами та пошукати акції та розпродажі, одяг для дитини можна купити дешевше.

Ось приблизна ціна на базовий набір для хлопчиків та дівчат до 10 років.

Штани 400-800 грн.

Піджак – 700 грн.

Сорочка – 150-350 грн.

Спідниця – 250-400 грн.

Блузка – 150-380 грн.

Туфлі – 550-900 грн.

Костюм (штани та піджак) – 1000-1300 грн.

Светр на осінь – 300 грн.

Кросівки на кожен день – 700 грн.

Шкарпетки  – 20 грн.

Водолазка – 200 грн.

Вишиванка з коротким рукавом – 300 грн.

Вишиванка з довгим рукавом – 550-750 грн.

Якщо ви повністю з нуля купуєте всі ці речі, то це стане приблизно в 3700 грн.

А ще не забуваємо про спортивну форму.

Спортивний костюм – 550 грн. (від 300 грн.)

Футболка біла – 100-200 грн.

Спортивне взуття – 300-450 грн.

Торбинка для спортивної форми – 200-300 грн.

Тож додамо ще 1200 гривень.

До цього списку вже другий рік поспіль додано набір для тривожної валізки, з якою діти спускаються в укриття. Найдорожчим пунктом тут є сама валізка, тобто невеликий рюкзак, який дитина може швидко вдягти на плечі. Він коштуватиме від 250 грн. У валізку необхідно покласти серветки, пляшку з водою та сухий перекус.

Майже такий набір кладуть і у шкільний портфель. Багаторазова пластикова пляшка для води обійдеться у 150-200 грн., термос на 350 мл (який потрібен у зимовий період) стане у 300-450 грн., ланчбокс, який коштує від 90 грн., економні батьки зазвичай замінюють на звичайний пластиковий контейнер для обіду. Проте і такий коштуватиме не менше 30 грн. Тож додамо ще 850 грн.

Знання за плечима не носити

Знання – ні. А от зошити та книжки, складені у портфель, – так. От саме цей портфель і обійдеться батькам у копієчку. Обираючи портфель або рюкзак, не варто забувати, що він повинен бути містким, не великим, зі зручною, твердою спинкою.

Ортопедичні рюкзаки українського або іноземного виробництва у Кам’янському коштують приблизно 2500-3700 грн. Якщо на рюкзаку зображені герої відомих фільмів та мультиків – ціна зростає. Однак, рюкзаки можна придбати і набагато дешевше. Ціни в магазинах та на ринку стартують від 500 грн. на найпростіші. Середня ціна рюкзака – 1000 грн.

Отже, якщо ви придбаєте рюкзак, канцтовари, купите вишиванку, ланчбокс і пляшечку, одяг і взуття, то спорядження в школу стане приблизно в 9 тисяч гривень.

Формат навчання

Директор департаменту освіти Кам’янської міськради Наталія Рева розповіла, яким буде навчання в школах міста в 2023-2024 роках. В наступному навчальному році в пріоритеті – очна форма навчання. Для цього виділили кошти з міського бюджету на виконання ремонтів у школах, додаткове облаштування укриттів.

Взагалі Кам’янське – одне з небагатьох міст України, де минулого року більшість дітей мали змогу навчатися безпосередньо в школах за партами. Цього року цей показник планують значно збільшити.

Для батьків, які хочуть, щоб дитина продовжувала навчатися онлайн, у місті працюватимуть дві школи з дистанційною формою навчання.

Вам буде цікаво

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *