25 років тому у Дніпродзержинську-Кам’янському…

Сьогодні в Кам’янському ювілей, про який мало хто знає – 25 років тому, 1 вересня 1998 року у тоді ще Дніпродзержинську вперше в історії міста подало сигнал ефірне радіо.
Називалось воно тоді «Радіо МіКомп», таку ж назву «МіКомп» – носила й фірма-засновник радіостанції. Вийшло воно в ефір близько 6-ї години ранку, і дотепер працює фактично без тривалих зупинок.
Фактичним засновником і власником радіо був відомий міський бізнесмен Олег Мороз, саме він «загорівся» ідеєю зробити у Дніпродзержинську своє ефірне радіо, яке б розповідало про життя нашого міста. У якості приміщення була обрана філія Палацу культури імені Горького на Комсомольському (нині – В.Стуса) проспекті. Цікаво, що приміщення було вкрай занедбане, і довелось прикласти чимало зусиль і грошей, щоб привести його до ладу і зробити не лише придатним для радіостанції, а й досить цивілізованим. Було також проблеми з передавачем – місцеві мешканці раптом вирішили, що такий передавач шкодитиме їхньому здоров’ю. Згодом виявилось, що за всією цією «екологічною» метушнею стоїть одна причина – мешканці хотіли «скачати» якомога більше грошей з пана Мороза начебто за «шкідливі умови». Так, було й таке. Як були, і це було насправді, й радіоперешкоди у прийомі телепередач у будинках, розташованих поряд.
Але колектив та засновники радіо пережили всі ці негаразди, і дуже швидко «МіКомп» став найпопулярнішим ЗМІ у Дніпродзержинську. Одних вабила музика, других – можливість «передати привіт» і музичне вітання друзям та родичам, третіх – актуальні новини. А новини були дійсно актуальні – і про кримінал, і про ДТП, і про пожежі, і про кількість дітей, що народились у місті. Що цікаво – не було ніякої цензури, можна було казати про всі події, що згодом привело до «розборок» з місцевою владою та СБУ. Цензура, причому досить тупа та недолуга, з’явилась пізніше, десь з кінця 2000 року. Але це – окрема історія з присмаком політики, а сьогодні її – політики – не хочеться.
І, якщо вже говоримо про ювілей, то 1-шу річницю радіо, а це було 1 вересня 1999 року, відзначали дуже гучно. Був величезний концерт на площі дзержинського (нині – Калнишевського) за участі таких виконавців, як «Танок на Майдані Конго», «Аква Віта», «Вхід у змінному взутті» та «Соджерс». Тоді був поставлений своєрідний рекорд по кількості глядачів, бо їхали з усієї Дніпропетровської області. По різним оцінкам, приблизна кількість людей склала від 70000 до 100000. Щось подібне було нещодавно, коли на День Міста у Кам’янському був концерт Монатіка.   Хочеться нагадати імена тих, хто починав це радіо «з нуля». Звісно, це – бізнесмен Олег Мороз, який виділив кошти на проєкт. Це – перший директор радіостанції Володимир Сайгак, перший (і, мабуть, останній продюсер) Валерій Васильєв, перший та незамінний протягом майже 24 років інженер-технік Юрій Залізняк. Долі Сайгака і Васильєва склалися потім по-різному і де вони зараз – невідомо. А от Юрій Залізняк, який пропрацював на радіо з моменту його заснування, на жаль, помер 31 травня минулого року. Тому сьогодні всі ті, хто пам’ятає і Юрія, і радіо «МіКомп», хай пом’януть його як Людину по-справжньому з великої літери.
До речі, радіо виховало чимало цікавих людей. Серед них, наприклад, Роман Будівський (в ефірі він називався Геком), який потім працював у Києві на радіостанції «Європа Плюс». Або ж Максима Беспальчука (в ефірі – Макс Бодров), який нині обіймає посаду віце-губернатора Дніпропетровської області.  Це – далеко не повний перелік тих, кому радіо «МіКомп» дало старт у велике життя.
Зараз у радіо – інша назва, інше керівництво, інші власники, інші ведучі, інша музика, інші новини. Але для багатьох воно лишилося тим, чим було 25 років тому, коли в ефірі прозвучали слова: «Говорить радіо «МіКомп», місто Дніпродзержинськ, Держава Україна»…

Вам буде цікаво

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *