Голова Дніпрооблради про астрономічний борг, збагачення банків та підвищення податків

Керівник Дніпропетровської обласної ради Микола Лукашук поділився своїм аналізом економіної ситуації в Україні.

«Війна – це не лише бойові дії, але і економіка. Що відбувається в цьому секторі зараз?
Згідно з даними НБУ, за першу половину 2023 року українські банки встановили історичний рекорд, отримавши 67 млрд грн прибутку. Для порівняння: у 2022 році вони отримали 4,6 млрд грн збитку.
Це різке зростання прибутку не означає, що в державі все добре з економікою. Згідно з даними Мінфіну, станом на 31 липня 2023 року державний та гарантований державою борг України становив 4 860,59 млрд грн або 132,92 млрд дол.
Для того щоб утримати економіку в 2022 році, НБУ надрукував 390 млрд грн. Саме тому нам так важлива міжнародна підтримка.
Далі ці гроші були направлені в економіку, шляхом виплат соціальної допомоги та виплат військовослужбовцям.
Державі потрібні кошти для ведення війни і підтримки соціальної сфери. Щоб залучити кошти населення для військових потреб без друку гривні та підйому інфляції, НБУ дозволив банкам вкладати гроші клієнтів (включаючи депозити та зарплати військових) у свої депозитні сертифікати (військові облігації, тощо).
Це такий собі аналог депозитів, тільки вже для банків.
Дохідність таких операцій сягає від 20% до 23%. Гроші клієнтів можуть бути вкладені як на одноденний депозит, так і на кілька місяців.
В результаті, банки вклали майже 500 млрд грн, отримуючи при цьому величезний дохід щодня.
Приватні банки зараз не зацікавлені кредитувати бізнес під 5-10-15%. Це ризики, особливо під час війни. Наприклад, якщо станеться «приліт» і виплата кредиту стане для підприємця проблемою? Навіщо ризикувати, коли можна гарантовано вкласти гроші на депозит та отримати від НБУ 20-23%?
Окремо банки формують резерви на випадок «неповернення великої кількості кредитів» у зв’язку з війною.
Джерелом виплат НБУ є, переважно, відсотки від військових облігацій, які Нацбанк отримує від Мінфіну.
Тепер уявімо, який поштовх економіці могло б дати кредитування малого, середнього, бізнесу на суму 500 млрд грн. Це без сумніву зміцнило б економіку держави.
Сьогодні я поговорив з нашими нардепами та з’ясував, що за результатами звіту НБУ у Верховній Раді зареєстровано законопроєкт №9656, в рамках якого пропонується оподаткувати чистий процентний дохід банків за ставкою 5%, додатково до податку на прибуток.
Це змусить банки переорієнтуватися на кредитування та позбавить їх надприбутків під час воєнного стану.
А додаткові надходження до бюджету будуть направлені на військові потреби та соціальний захист населення. Ці питання сьогодні є головними.
Чекаємо, коли приймуть законопроект.
Саме для підтримки військової та соціальної сфери зараз розглядають скасування ПДФО від військових до бюджетів громад. Але про це окремо», – пише Лукашук у соціальних мережах.

Вам буде цікаво

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *