Літньою школою гідів прокладено еко-стежку Самишиною балкою у Кам’янському

2 вересня учасниками Літньої школи гідів “Історія  навколо нас” та родинами ВПО з дітьми, що долучились до них, вперше прокладено пішохідний маршрут “Еко-стежка Самишиної балки”.

Майбутні гіди та екскурсанти  познайомилися з легендою про виникнення балки та походження її назви, змогли побачити природні та зруйновані екосистеми, серед яких: місця складання зольних відвалів, дно колишнього озера, схили балки, які руйнуються через ерозію грунтів.  Вони також  навчилися користуватися учнівським компасом, який, на відміну від електронних аналогів, є надійним за відсутності GPS зв’язку; за допомогою додатку “Об’єктив” познайомилися з біорізноманіття місцини: можна було плюачити на власні очі та ідентифікувати бузину, глід, акацію, волошки, конюшину, очерет, будяк і ще безліч цікавих рослин.

Піднялися екскурсанти і до зруйнованого району по вул. Польській (колишня Ціалковського) та Онищенка, який з 1990-х років визнаний аварійним і не придатним для життя, через зсувні ерозійні процеси Самишиної балки. Наразі більшість людей в районі отримали нове житло, інші чекають відселення, а пусті “хрущовки” 1970-х років тільки нагадають про колишнє життя. В цьому випадку Природа перемогла людину і будь-які протиерозійні методи сповільнити зсув схилу не змогли.

Останньою зупинкою стало чисте джерело, що стікає невеликим водоспадом. Маршрут мав протяжність 5,5 км і на його подолання пішло близько двох годин. Ідея маршруту та його втілення належить кураторці проєкту, професійній екологині Анастасіі Бессажній. Проєкт реалізовується ГО “Коло Мамая” у співпраці з Музеєм історії міста Камянське  за фінансової підтримки програмою «Culture Helps / Культура допомагає», яка імплементується Іншою Освітою спільно з zusa за підтримки Європейського Союзу.

Вам буде цікаво

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *