До уваги кам’янчан: здорожчають помідори

На українському ринку вже другий тиждень поспіль зберігається тенденція зростання цін на тепличні помідори.

Про це повідомляють аналітики проєкту EastFruit.

Головною причиною чергового здорожчання стало скорочення вибірок томату в українських тепличних комбінатах, що призвело до зниження обсягів пропозиції даної продукції на ринку. Водночас пропозиція помідора з відкритого ґрунту впала до мінімуму, оскільки багато господарств сьогодні фактично завершили сезон продажів ґрунтового помідора.

Згідно з даними щоденного моніторингу проєкту, тільки з початку поточного тижня ця продукція в українських тепличних комбінатах стала дорожчою в середньому на 26%. Сьогодні виробники готові відвантажувати тепличний томат по 20-30 грн/кг ($0,55-0,82/кг) залежно від якості та калібру.

Як зазначають самі виробники, вкотре підвищити відпускні ціни в сегменті тепличного томату їм дає змогу значна активізація попиту: дедалі більшу зацікавленість у придбанні томату почали проявляти місцеві роздрібні мережі та оптові компанії. Крім того, значну підтримку ціновому зростанню надає і здорожчання ґрунтового помідора, а також обмежена пропозиція цієї продукції як відкритого, так і закритого ґрунту.

Попри чергове подорожчання, тепличні томати в Україні наразі все ж коштують у середньому на 29% дешевше, ніж на початку вересня 2022 року.

Вам буде цікаво

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *