На Дніпропетровщині осудили медсестру за сприяння ухилянтам

Жінка працювала на посаді старшої медсестри КЗ “Криворізька міська лікарня №7”, мала посадові можливості видавати підробні документи, які теоретично дозволяли чоловікам перетнути кордон в період військового стану та мобілізації.

Так, жінка, вступивши в змову з «колегою», у грудні 2022 року знайшли чоловіка, який бажав незаконно виїхати за межі України. За 3 000 доларів США ухилянту пообіцяли надійний документ, супровід та консультацію до моменту перетину кордону.

Від клієнта потрібні були лише копія паспорта громадянина України, копія довідки про присвоєння ідентифікаційного номеру платника податків та фотознімки розміром 3 на 4 см. Отримавши ці реквізити, аферисти приступили до виготовлення пенсійного посвідчення, і вже через декілька годин цілком здоровий чоловік став інвалідом дитинства 2-ї групи загального захворювання. Цей діагноз було скріплено гербовою печаткою Управління праці та соціального захисту населення Шостинської міської ради.

Через декілька днів після «замовлення» чоловік отримав бажаний документ, за який заплатив обумовлену суму. Разом із цим він отримав чіткі інструкції стосовно конкретного місця перетину кордону, як давати відповіді на питання прикордонників та чого категорично не варто робити.

16 грудня 2022 року близько 16:00 громадянин вже стояв у черзі для проходження паспортного контролю в пункті пропуску Державного кордону України з Республікою Молдова в пункті перетину державного кордону «Могилів-Подільський». Саме там його і затримали.

Під час допиту зловмисник повідомив усі дані стосовно осіб, які зробили йому документи на виїзд.

7 вересня 2023 року Тернівський районний суд міста Кривого Рогу визнав громадянку винуватою за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч.2 ст.332, ч. 3 ст. 358 КК України, та призначив покарання у вигляді позбавлення волі строком на 5 років з позбавленням права обіймати посади в органах Державної прикордонної служби України, пов`язані із виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функцій строком на 2 роки.

На підставі ст.ст.75, 76 КК України жінку від відбування основного покарання звільнити з іспитовим строком на 1 рік, зобов`язавши періодично з`являтися для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації; повідомляти уповноважений орган з питань пробації про зміну місця проживання, роботи чи навчання; не виїжджати за межі України без погодження з уповноваженим органом з питань пробації; виконувати заходи, передбачені пробаційною програмою.

Вам буде цікаво

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *