Калина пам’яті у Кам’янському – фото

У кожного народу є свої символи. Для українців  – це калина, що згадується у народній творчості ще здавен. На початку війни козацький гімн «Ой, у лузі червона калина» облетів весь світ і теж став символом нескореності, мужності, стійкості народу, що зараз виборює свою свободу і незалежність. 
У день Покрови Пресвятої Богородиці відзначається свято, що є загальнодержавним –  День захисників і захисниць України, всіх, хто боронив і обороняє  рідну землю: добровольців, військових, волонтерів, дітей і дорослих – всіх, хто наближає Перемогу. Тому так важливо пам’ятати про своїх героїв, пам’ятати, якою ціною виборюється мир на нашій землі.

калина 2
29 вересня за ініціативою Платформи пам’яті Меморіал студенти та колектив  Дніпровського фахового коледжу інженерії та педагогіки ДВНЗ «Український державний хіміко-технологічний університет» (колишній індустріальний технікум) долучилися до Всеукраїнської акції «Калина пам’яті». Ця акція – можливість вшанувати  загиблих випускників коледжу – висадити Алею пам’яті Героїв. На подвір’ї коледжу висадили кущі калини, що наступного року заквітнуть, а потім на них з’являться червоні, як краплі крові, ягоди, що будуть нагадувати про тих, хто вже ніколи не повернеться додому.

калина 3
А на моїй землі іде війна,
Стріляють танки і ревуть гармати.
Сповита горем, в чорному вбранні,
Сльозами вмилась не одна вже мати.
Найкращі з кращих падають від куль,
Грудьми своїми землю прикривають.
Сумним набатом в селах і містах,
Звучать слова: «Герої не вмирають!»
Вони живуть навіки у серцях
І в пам’яті народу України.
І не дозволять нашим ворогам
Перетворить Вітчизну на руїни.
Ми вистоїм. Здолаємо катів,
Як маків – цвіт розквітне Україна!
На тих місцях, де йдуть тепер бої,
В земнім поклоні схилиться калина.
Символічно і те, що проведення цієї акції відбулося напередодні ще  одного свята – Дня працівників освіти. І ті, хто отримував у стінах коледжу мирні професії, щоб будувати майбутнє, ростити своїх дітей,розвивати свою країну,вимушені тепер захищати її цілісність зі зброєю, а викладачі, які пам’ятають своїх студентів юними, натхненими, повними планів та мрій, з болем та гіркотою згадують полеглих. На жаль, війна триває, продовжують з’являтися звістки про наші втрати, серед них – і випускники коледжу, а нинішні студенти разом з викладачами вшановують пам’ять полеглих Героїв.
Колись закінчиться війна, припиняться сигнали повітряної тривоги, ми згадаємо і оплачемо тих, хто не з нами… І майорітимуть китиці  калинової алеї як нагадування всім, кому ми зобов’язані здобутій  перемозі.

калина 4

Вам буде цікаво

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *