Скасування фіксованого курсу: що буде з готівковим доларом та чи купувати валюту

Експерт розповів, чи варто чекати на значні коливання на ринку валют після рішення НБУ.

Національний банк України відмовився від фіксованого курсу гривні і від 3 жовтня 2023 року розпочинає політику “керованої гнучкості обмінного курсу”. Від початку війни НБУ тримав фіксований курс гривні до долара на рівні 29,25 грн/долар, а від 21 липня 2023 року – 36,57 грн/долар.

Начальник департаменту казначейства “Глобус Банку” Тарас Лєсовий каже, що після рішення НБУ значні коливання курсу долара можливі протягом найближчих 10-12 днів, пише “РБК-Україна”.

Як пояснив експерт, ситуація на готівковому валютному ринку багато в чому залежатиме від курсу на міжбанку.

“Іншими словами, готівковий ринок намагатиметься оперативно реагувати на будь-які зміни. Водночас розуміємо, що регулятор також уважно відстежуватиме ситуацію і не допустить якихось різких злетів чи падінь валютних курсів: будь-який “надприродний” ажіотаж буде вчасно подолано”, – сказав Лєсовий.

Тарас Лєсовий також говорить, що валютному ринку не загрожуватиме дестабілізація.

“Варто зауважити, що в перші дні в обмінних пунктах цілком можлива поява “ірраціональних” курсів, що геть не збігатиметься з ринковими реаліями. Тому радимо громадянам не квапитися скуповувати долари чи євро. Ситуація залишається контрольованою, і наразі ринку не загрожують глобальні зміни”, – сказав Лєсовий.

Експерт нагадав, що новий курсовий режим – це проміжний етап до поновлення плаваючого курсу, який буде впроваджено лише тоді, коли цьому сприятиме низка економічних і політичних факторів.

Вам буде цікаво

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *