Рецепт дня: Деруни по-чеськи

Брамбораки, або цмунда – традиційна чеська закуска з натертої картоплі. Зазвичай її готують з додаванням молока та майорану, чим ця страва і відрізняється від наших деруів. А ще деруни по-чеськи у класичному варіанті відчутно більше у діаметрі, ніж наші. На вигляд вони нагадують оладки: пікантні хрусткі диски з картоплі, якими так смачно закушувати пиво!

Якщо чехи подають до брамборака часниковий соус або гірчицю, то вільно можна поставити на стіл кетчуп домашнього приготування або свіжу сметану. А подавати страву можна не на закуску, а як основне. Адже ситно!

Якщо ви хоч раз готували деруни, то із брамбораками проблем точно не виникне. Варто врахувати лише кілька нюансів. Чеські хазяйки рекомендують брати жовту щільну картоплю, щоб вона не була рідкою. А молоко перед використанням треба добре розігріти. Далі все за інструкцією.

складові
Картопля 800 г, Пшеничне борошно 80 г, Яйце 1 шт., Молоко 80 мл, Майоран 1 ч. л.,  Сіль, Чонрий мелений перець за смаком, Часник 3 зуб., Олія 2 ст.л., Пепероні за смаком.

Приготування
1. Картоплю очистіть від шкірки, помийте, обсушіть і натріть на дрібній тертці. У картопляну масу додайте борошно, яйце, часник, пропущений через прес, сушений майоран, перець, сіль та спеції за смаком.

2. Але інших спецій не повинно бути багато, адже вони перекриють аромат майорану. У миску з картоплею перелийте гаряче молоко. Змішайте інгредієнти в однорідну масу.

3. На сковороді розігрійте олію. Ложкою викладіть картопляне тісто рівним шаром. У вас повинен вийти відносно тонкий коржик. Готуйте його з обох боків до рум’яної скоринки.

До речі, багато господинь воліють смажити деруни не на олії, а на свинячому жирі. Такої самої концепції дотримуються і чеські кулінари. Отже, якщо у вас є сало, можете сміливо використовувати його в процесі смаження брамбораків. Успіхів у приготуванні!

Вам буде цікаво

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *