Про те, які особливості у кожного різновиду кави та які зерна краще вибирати, пише РБК-Україна (проект Styler).
Під час підготовки публікації використали матеріали Beannbeancoffee, Perkcoffee.
Арабіка містить менше кофеїну, ніж робуста, тому вона вважаються кращою за смаком. Вона має більш м’який, солодший смак із нотами шоколаду та цукру. Зерна також часто мають нотки фруктів або ягід.
За даними Міжнародної організації кави, понад 60 відсотків світового виробництва кави виробляється на культиваторах арабіки. Це був сорт зерен, з якого почалася вся історія кави в Ефіопії, де її досі вирощують.
З двох найпоширеніших сортів кавових зерен арабіки Typica вважається оригінальною кавою Нового світу, бо її першою почали завозити у різні країни. Це також маловрожайний сорт, який цінується за відмінну якість. Натомість сорти арабіки Бурбон цінуються за складний, збалансований аромат. Вони також мають природні підвиди Caturra, San Ramon і Pacas.
Робусту називають “вуличним молодшим братом” арабіки. Вона має сильніший, різкіший і гіркуватий смак із зернистими або гумовими відтінками.
Незважаючи на те, що її смак вважається менш вишуканим, робуста широко використовується в сумішах еспресо, оскільки вона дає кращу пінку, ніж арабіка. Цей вид кави містить більше кофеїну.
Вважається, що підвищений вміст кофеїну в робусті разом із хлорогеновими кислотами (природними антиоксидантами) є результатом механізму самозахисту рослини від шкідників і хвороб. Коли хлорогенові кислоти присутні в невеликих кількостях, вони вважаються важливою частиною смакового профілю кави.
Однак робуста містить більш високий рівень цих кислот, і продукти окислення, які утворюються в результаті цього, іноді можуть викликати небажані присмаки, потенційно погіршують якість напою.
Більшість людей віддають перевагу арабіці над робустою, тому що вона смачніша. Арабіка м’якша та солодша, тоді як робуста відома своїм гірким і традиційним “кавовим” смаком. При цьому все залежить від ваших смакових уподобань.
Якщо вам подобаються солодкі та фруктові смаки швидше за все, вам сподобається арабіка, а якщо ви любите земляні та гіркі смаки вам краще вибрати робусту.
Якщо таки не можете визначитись із видом кави, то візьміть купаж – суміш арабіки або робусти для досягнення багатогранного смаку.
Сьогодні від громадської організації «Бджола» передали нашим хлопцям з Кам’янського, які виконують бойові завдання на…
Згідно показників автоматизованої системи екологічного моніторингу за період 28.10.2025-30.10.2025. 1.Перевищення максимально разових ГДК та ОБРВ:…
10 FPV дронів від освітян Камʼянського передали для одного з підрозділів 93 бригади « Холодний…
147 окрема артилерійська бригада 7 корпусу швидкого реагування Десантно-штурмових військ ЗСУ та Кам'янський фаховий коледж…
Добігає кінця перший рік від моменту презентації першого фентезі-всесвіту про українську силу — "Хроніки Сили".…
Поліцейські служби освітньої безпеки Кам’янського продовжують підвищувати свій професійний рівень, аби краще розуміти потреби громадян…