На Дніпропетровщині троє людей отруїлися грибами

У Дніпропетровській області до лікарень звернулися троє людей. Всі вони скаржились на отруєння. Виявилось, що причиною стали дикорослі гриби.

Про це пише Інформатор з посиланням на публікацію ГУ Держпродспоживслужби у Дніпропетровській області. Зазначається, що ознаки отруєння можуть проявитися через 30 хвилин після споживання грибів, або протягом кількох днів.

На це вказують такі ознаки:

  • нудота, блювання;
  • різкий біль у животі;
  • діарея;
  • запаморочення;
  • підвищення температури тіла;
  • зниження пульсу;
  • задуха;
  • судоми;
  • відтік крові від кінцівок (холодні руки та ноги);
  • поява галюцинацій та марення.

Щоб уникнути отруєння, краще надати перевагу штучно вирощеній печериці, гливи, які продаються в супермаркетах. Адже там товар проходить відповідний контроль. Також не варто купувати гриби на стихійних ринках, з рук, у місцях несанкціонованої торгівлі чи у продавців на автошляхах.

Якщо ви все ж таки вирішили піти в ліс по гриби, дотримуйтесь наступних порад:

  • кладіть у кошик тільки ті гриби, які ви знаєте;
  • не беріть пластинчаті, старі, перезрілі або дуже молоді та ті, що ростуть поблизу швидкісних трас чи на радіаційно забруднених територіях;
  • також не слід збирати їх під час посухи, адже тоді гриб втрачає воду та накопичує токсини;
  • перед приготуванням страви або заготівлі уважно перевірте зібрані гриби та ні в якому разі не вживайте старі.

“Відібрані гриби спочатку промийте та відваріть декілька разів у підсоленій воді (не менше трьох) протягом 30 хвилин, зливаючи кожного разу бульйон (не використовуйте його для приготування інших страв). Готові страви з грибів зберігайте на холоді в емальованому посуді, але не більше доби”, — йдеться у повідомленні.

Також не варто давати гриби:

  • дітям;
  • вагітним;
  • жінкам, які годують груддю;
  • літнім людям;
  • тим, хто має захворювання шлунково-кишкового тракту.

Вам буде цікаво

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *