До уваги кам’янчан: подорожчав популярний овоч

У 2023 році фермери повернулися до подвійного рівня вирощування помідорів. Але ціни на овочі зараз пішли вгору.

Про це РБК-Україна (проект Styler) розповіла керівник відділу маркетингу оптового ринку сільськогосподарської продукції Шувар у Львові Тетяна Попович.

Що зараз із томатами на ринку

Минулого року виробництво томатів скоротилося через окупацію росіянами Херсонської області, де традиційно сконцентровано понад 40% загального виробництва вітчизняних томатів.

Цього року рекордними за обсягами реалізації томатів за останні три роки стали серпень та вересень (за даними ринку “Шувар”).

Причина активізації виробників на заході України.

“У пошуках компенсаторів херсонської продукції вони наростили обсяги виробництва майже на третину, порівняно з минулим роком”, – повідомила Попович.

Так, збільшили посадку на Закарпатті та у суміжних районах, де раніше ці овочі не вирощували.

Додатковим сприятливим фактором сезону стали погодні умови та незначні, але стабільні постачання з Одеської області, у т.ч. Ізмаїла.

Станом на другу половину жовтня сезон вітчизняних томатів із літніх теплиць можна вважати завершеним.

Що зараз із цінами на помідори

Більшість виробників уже завершили збирання та реалізацію свого врожаю, а збори в тепличних комерційних підприємствах поки невеликі через холодну погоду. Отже, пропозиція на ринку значно скоротилася, а зростання цін активізувалося.

Станом на 23 жовтня на ринку “Шувар” у Львові середня вартість вітчизняних томатів становить 58-60 грн за кг, і на 12% вище за цінову позначку на томати в аналогічний період минулого року.

Виробники пояснюють, що це обумовлено усуненням сезонності через погодні умови, адже цьогорічний урожай зібрали значно більший.

Також на ринку з’являються турецькі томати невеликих партій. Вже з другої половини листопада, коли на ринок вийде турецький помідор, ціна стабілізується, а пропозиція зросте.

Вам буде цікаво

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *