Для багатьох жінок приготування консервації є своєрідним хобі, що допомагає відволіктися від тривожних думок та новин. Однак заготовляти на зиму можна не лише фрукти з овочами, а й рибні консерви. І сьогодні ми поділимося одним із найкращих рецептів на всі випадки життя.
Салака з овочами на зиму в томатному соусі — дуже смачна закуска, яку можна приготувати як на зиму, так і просто до сімейної вечері. Така найпростіша консервація в домашніх умовах стане чудовим доповненням до рису або вареної картоплі. Смак готової страви насичений, а консистенція — найніжніша.
Крім мороженої салаки, можна використовувати мойву або кільку, результат буде нітрохи не гіршим. У середньому із 2 кг риби виходить 5 банок по 0,5 л. Замість свіжих помідорів можна легко використовувати томатну пасту. За бажанням можете додати кілька листків лаврового листа та улюбленої зелені.
Складові
Салака 2 кг, Помідор 2 кг, Цибуля 2 кг, Морква 1 кг, Сіль 2 ст. л., Цукор 100 г, Уксус 6 ст. л., Перець запашний 5 шт., Паприка до смаку.
Приготування
1. Томати залийте окропом на кілька секунд і зніміть з них шкірку. Подрібніть цибулю, а моркву натріть на тертці.
2. Салаку розморозьте. Обріжте голови, плавці та хвости, очистіть від нутрощів. Промийте рибу в проточній воді і викладіть на паперові рушники, щоб увібралася зайва волога.
3. Розігрійте сковороду з олією, викладіть на неї нарізану півкільцями цибулю, натерту моркву та обсмажуйте до готовності.
4. Салаку обваляйте з усіх боків у борошні і обсмажте на сковороді з олією.
5. Тим часом готові томати збийте блендером, додайте сіль, цукор, чорний перець, паприку. Влийте оцет.
6. У каструлю з цибулею та морквою вилийте томатне пюре, перемішайте. Потім викладіть обсмажену рибу, зверху знову шар засмажки, салаку та овочевий шар. Накрийте кришкою та готуйте на слабкому вогні близько 40 хвилин. Щоб риба не розвалилася, перемішувати не потрібно.
7. Підготуйте банки: простерилізуйте їх на парі, в мікрохвильовій печі або духовці. Кришки обдайте окропом. Викладіть салаку з овочами в банки і закрийте герметично. Переверніть заготовки вгору дном і оберніть пледом (ковдрою) до повного охолодження.
Зберігати таку заготівлю потрібно у холодильнику чи льоху. Повірте, це дуже вдалий та смачний рецепт. За рахунок тривалого тушкування під кришкою хребти зовсім не відчуваються. Для любителів рибних консервів — те, що треба!