Про те, які продукти руйнують судини, пише РБК-Україна (проект Styler) із посиланням на публікацію тренера Юрія Попка в Instagram.
“На першому місці серед причин смертності – серцево-судинні хвороби. Харчування і стиль життя напряму впливають на здоров’я судин. Давайте розберемося, які продукти треба виключити з раціону, щоб мінімалізувати шкоду”, – каже тренер.
Він ділиться переліком продуктів, споживання яких варто мінімалізувати.
На першому місці – цукор. Повністю його виключити з раціону не вдасться, оскільки наш організм здатний його утворювати з усіх вуглеводних продуктів – злакових, фруктів, овочів, ягід та зелені.
“Тому треба мінімалізувати продукти з доданим цукром. Варто читати етикетки товарів, де його багато. Про чистий цукор, який додають до кави та чаю – взагалі мовчу”, – заявляє Попко.
Він пояснює, що цукор входить у склад практично усіх популярних продуктів – печиво, хліб, кетчуп, ковбаса, сосиски. Норма цукру на добу – 50 г.
“Цукор – це надлишок глюкози. Коли її забагато, вона прикріплюється до різних білкових молекул, пошкоджуючи їх. У тому числі і до жирних молекул, таких як холестерин”, – пояснює експерт.
При цьому він додає, що сам по собі холестерин не є поганим і він потрібний організму. Молекула глюкози пошкоджує стінки судини, а холестерин “пропливаючи” повз пошкоджене місце, старається відремонтувати його і накопичується у цій ділянці. Так утворюються холестеринові бляшки, які рано чи пізно можуть закупорити судину повністю.
“Не потрібно хороший холестерин забирати. Слід зменшити кількість надлишкової глюкози, щоб не пошкоджувались судини”, – каже Попко.
“Етиловий спирт містить токсичні речовини, які руйнують судини і підвищують тиск. А ще збільшують токсичне навантаження на печінку, а вона відповідає за розчеплення та виведення токсинів з організму”, – каже експерт.
Він радить відмовитись від вживання спиртного, лише зрідка дозволяти собі мінімальні дози алкоголю.
“Список тут дуже великий. Більше половини всього, що продається в магазинах, містить консерванти, канцерогени, трансжири. А це чипси, сухарі, ковбаси, сосиски, випічка та цукерки”, – каже тренер.
Він наголошує, що приймати ліки для покращення здоров’я і при цьому не змінювати раціон – нерозумно.
“Добова норма солі – 6 г. Це приблизно чайна ложка. Британці споживають щоденно 8,5 г, українці – 10 г. А це практично вдвічі більше за норму. Надлишок солі підвищує артеріальний тиск, а це своєю чергою негативно впливає на судини”, – каже Попко.
“Це все смажене, усіма улюблена скоринка, випічка, перепалений цукор, фастфуд, солодка вода. Такі продукти пошкоджують наші судини, це також є причиною передчасного старіння, зміни кольору обличчя, пошкодження молекул колагену”, – пояснює експерт.
Делегація посольств Великої Британії, Естонії, Канади, Норвегії, Фінляндії та Швеції відзначила важливість роботи центру, який…
Поліція встановлює обставини побиття неповнолітньої дівчини в м. Павлоград. 12 грудня до поліції надійшло повідомлення…
11 грудня заступник міського голови з житлово-комунальних питань Дмитро Губський провів плановий прийом жителів громади.…
У Кривому Розі спеціальна комісія ухвалила рішення про повернення майже дворічної доньки Мєлєк її матері — 17-річній випускниці інтернату…
У Львові на 66-му році життя внаслідок хвороби помер Степан Гіга — відомий український співак, народний артист України. Він…
Департаментом житлово-комунального господарства та будівництва Кам’янської міської ради за період з 04.12.2025 по 11.12.2025 було…