Про те, які продукти руйнують судини, пише РБК-Україна (проект Styler) із посиланням на публікацію тренера Юрія Попка в Instagram.
“На першому місці серед причин смертності – серцево-судинні хвороби. Харчування і стиль життя напряму впливають на здоров’я судин. Давайте розберемося, які продукти треба виключити з раціону, щоб мінімалізувати шкоду”, – каже тренер.
Він ділиться переліком продуктів, споживання яких варто мінімалізувати.
На першому місці – цукор. Повністю його виключити з раціону не вдасться, оскільки наш організм здатний його утворювати з усіх вуглеводних продуктів – злакових, фруктів, овочів, ягід та зелені.
“Тому треба мінімалізувати продукти з доданим цукром. Варто читати етикетки товарів, де його багато. Про чистий цукор, який додають до кави та чаю – взагалі мовчу”, – заявляє Попко.
Він пояснює, що цукор входить у склад практично усіх популярних продуктів – печиво, хліб, кетчуп, ковбаса, сосиски. Норма цукру на добу – 50 г.
“Цукор – це надлишок глюкози. Коли її забагато, вона прикріплюється до різних білкових молекул, пошкоджуючи їх. У тому числі і до жирних молекул, таких як холестерин”, – пояснює експерт.
При цьому він додає, що сам по собі холестерин не є поганим і він потрібний організму. Молекула глюкози пошкоджує стінки судини, а холестерин “пропливаючи” повз пошкоджене місце, старається відремонтувати його і накопичується у цій ділянці. Так утворюються холестеринові бляшки, які рано чи пізно можуть закупорити судину повністю.
“Не потрібно хороший холестерин забирати. Слід зменшити кількість надлишкової глюкози, щоб не пошкоджувались судини”, – каже Попко.
“Етиловий спирт містить токсичні речовини, які руйнують судини і підвищують тиск. А ще збільшують токсичне навантаження на печінку, а вона відповідає за розчеплення та виведення токсинів з організму”, – каже експерт.
Він радить відмовитись від вживання спиртного, лише зрідка дозволяти собі мінімальні дози алкоголю.
“Список тут дуже великий. Більше половини всього, що продається в магазинах, містить консерванти, канцерогени, трансжири. А це чипси, сухарі, ковбаси, сосиски, випічка та цукерки”, – каже тренер.
Він наголошує, що приймати ліки для покращення здоров’я і при цьому не змінювати раціон – нерозумно.
“Добова норма солі – 6 г. Це приблизно чайна ложка. Британці споживають щоденно 8,5 г, українці – 10 г. А це практично вдвічі більше за норму. Надлишок солі підвищує артеріальний тиск, а це своєю чергою негативно впливає на судини”, – каже Попко.
“Це все смажене, усіма улюблена скоринка, випічка, перепалений цукор, фастфуд, солодка вода. Такі продукти пошкоджують наші судини, це також є причиною передчасного старіння, зміни кольору обличчя, пошкодження молекул колагену”, – пояснює експерт.
Про це розповів міський голова Андрій Білоусов. "Сьогодні у Кам’янському на набережній Лівого берега відбувся…
Департаментом житлово-комунального господарства та будівництва Кам’янської міської ради за період з 10.05.2024 по 17.05.2024 було…
Вчора мережею почала ширитися інформація про те, що нібито 18 травня до Дніпропетровської області прибудуть…
Поліцейські Дніпра повідомили про підозру чоловіку, який вчинив грабіж на вулиці міста. Зловмисник, побачивши смартфон…
Поліцейські затримали 36-річного жителя, який спричинив тяжкі тілесні ушкодження односельцю. Нападник під час конфлікту схопив…
18 травня музейні працівники всього світу відзначають своє професійне свято – Міжнародний день музеїв. Його…