На Дніпропетровщині зафіксували випадки захворювання на ботулізм

У 2023 році у Дніпропетровській області зареєстрували 3 випадки захворювання на ботулізм. Останній зафіксували у жовтні. Причиною хвороби стала в’ялена та сушена річкова риба. Усіх постраждалих доставили в лікарню. Двоє людей у важкому стані, ще один — у середній важкості. 

Про це повідомляє Інформатор із посиланням на головне управління Держпродспоживслужби у Дніпропетровській області.

Один із першим симптомів захворювання на ботулізм:

  • погіршення зору;
  • слабкість;
  • запаморочення;
  • сухість у роті;
  • порушення ковтання;
  • підвищена температура

Захворювання може призвести до тяжких наслідків і в багатьох випадках може стати причиною смерті. Коли ботулотоксин потрапляє до шлунка людини, соляна кислота не руйнує його, токсин з кров’ю поширюється організмом, до головного і спинного мозку, викликаючи важкі наслідки. Від людини до людини інфекція не передається. Хвора людина може становити небезпеку лише через виділення у довкілля бактерій ботулізму з фекаліями.

Причиною ботулізму найчастіше стають продукти домашнього консервування – м’ясо, риба, рідше овочі. Найчастіше до ботулізму призводить споживання непатраної риби прісноводних водойм домашнього виготовлення – соленої, в’яленої, сушеної та риби холодного копчення.

Перші симптоми захворювання найчастіше виникають за 12-24 год. після споживання зараженої продукції. Інкубаційний період становить від 2-3 годин до 10 діб. Одужання триває тижні, іноді й місяці. При відсутності відповідного лікування на 2-3 добу може настати смерть.

Вам буде цікаво

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *