До уваги кам’янчан: що необхідно знати про Гепатит А

За даними Центру громадського здоров’я Міністерства охорони здоров’я України в поточному році намітилась тенденція до зростання захворюваності населення на гепатит А. Відносні показники захворюваності за 9 місяців 2023 року у порівнянні із аналогічним періодом минулого року збільшилися на 45 %.

В Україні у декількох регіонах зареєстровані спалахи вірусного гепатиту А. Зокрема спалах захворюваності зареєстрований на Дніпропетровщині де захворіло 3 людей з однієї родини, 25 жовтня стало відомо про підтверджених більше ніж 90 випадків захворювання на вірусний гепатит А, 16 з них у дітей на Вінничинні. Станом на 30жовтня за даними МОЗ України  на стаціонарному лікуванні з підтвердженим діагнозом перебуває 174 пацієнти, серед них – 29 дітей. Ще 25 пацієнтів одужали, їх виписали з медзакладів.

Для вірусного гепатиту А характерні періодичні та циклічні підйоми захворюваності кожні 8-10 років, в осінньо-зимовий період частіше відмічається різкий підйом захворюваності, між класичними циклічними підйомами має місце періодичне підвищення показників захворюваності через 4-5 років.

Вірусний гепатит А (хвороба Боткіна, хвороба брудних рук, жовтуха) – це гостра інфекційна хвороба з фекально-оральним механізмом передачі інфекції, переважним ураженням печінки і травного каналу.

Джерелом інфекції є хвора людина з будь-якими формами захворювання. Інкубаційний період – 7-50 днів (в середньому 15-45 днів).

Гепатит А найчастіше передається фекально-оральним шляхом. Тобто ви можете заразитись гепатитом А через продукти чи воду, забруднені фекаліями інфікованої людини. В домашніх умовах гепатит А найчастіше передається через брудні руки, коли інфікована людина готує їжу для всіх членів сім’ї. Тому гепатит А часто називають хворобою брудних рук.

Вірус гепатиту А також може передаватись при тісному фізичному контакті з інфікованою людиною та  через предмети загального користування.

Вірус гепатиту А стійкий в навколишньому середовищі, зберігає активність при кімнатній температурі до 4-х тижнів. Збудник не гине за умов існуючих методів знезараження у водопровідній питній воді.

У більшості випадків хвороба починається гостро, з підвищенням температури до 38,5 0С протягом перших 2-3 днів, ломотою в тілі, можливим першінням у горлі. Хвора людина відчуває загальну слабкість, погіршення апетиту, нудоту, іноді характерна блювота, біль та відчуття важкості у правому підребер`ї. На третій день захворювання сеча набуває темного забарвлення (кольору міцного чаю або пива). Можливе свербіння шкіри. Приблизно у 80% хворих реєструється безжовтянична форма, що зумовлює труднощі діагностики і високу контагіозність гепатиту А.

Як уникнути зараження вірусом гепатиту А:

– дотримуйтеся правил особистої гігієни: миття рук з милом перед вживанням їжі та після кожного відвідування туалету;
– дотримуйтеся гігієни під час приготування їжі;
– не використовуйте воду з неперевірених джерел, будь-яку не бутильовану воду слід обов’язково кип’ятити перед вживанням не менше 10 хв.;
– добре мити овочі, фрукти, зелень та ягоди перед вживанням.

Не займатись самолікуванням, за появи перших ознак захворювання терміново звертайтесь до лікаря.

Лікар – епідеміолог відділення
Епідеміологічного нагляду (спостереження)
та профілактики інфекційних хвороб
ВСП «Кам’янський районний відділ
ДУ «Дніпропетровський обласний центр
контролю  та профілактики хвороб
МОЗ України» Еліна РУДНЄВА

Вам буде цікаво

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *