Кам’янчанкам на замітку: затвердили нові правила виходу у декретну відпустку

Відтепер вагітні жінки в Україні за власним бажанням можуть розпочати декретну відпустку пізніше 30 тижня вагітності. Для цього достатньо подати заяву лікареві, який веде вагітність.

Джерело:  МОЗ.

Подробиці: Раніше медичний висновок потрапляв до роботодавця автоматично і з 30 тижня жінка мала йти у “декрет”. Якщо громадянка вирішувала продовжити працювати, кількість днів відпочинку зменшувалась, як і розмір виплат. Тепер же, якщо вона хоче продовжити працювати після цього терміну – то під час першого візиту до лікаря потрібно подати заяву із зазначеною датою. За цією заявою має бути сформований медичний висновок про тимчасову непрацездатність (МВТН).

Інші деталі: Якщо в жінки пологи стануться до зазначеної в заяві дати, МВТН буде сформований з дати пологів. Такий процес не впливатиме на загальну тривалість МВТН і відпустки відповідно. Що, своєю чергою, не призводитиме до зменшення розміру допомоги з вагітності та пологів.

Цитата: “Стандартний строк МВТН складає 126 календарних днів, але для жінок, в яких народилося кілька дітей або були ускладнені чи передчасні пологи, цей строк продовжується ще на 14 днів”.

Вам буде цікаво

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *