Невидимі чотирилапі герої: як службові собаки допомагають розкривати злочини у Кам’янському

З давніх давен собака – друг людини. Про це знає кожен. А коли це службовий пес – то ще й напарник та помічник у розкритті різних злочинів. В цьому ми переконалися, завітавши до філіалу кінологічного центру ГУНП в Дніпропетровській області, який розташований у Кам’янському. 
Тут живуть 6 службових собак, які будь-якої хвилини готові до пошуку зниклих людей, виявленню наркотиків чи вибухових речовин та затриманню злочинця.
Собаки на службі у поліції не лише робочі партнери, а й символ безпеки та надійності у очах громадян.
Про роботу службових собак ми поспілкувалися з молодшим інспектором-кінологом, старшим сержантом поліції Євгеном Губським.
Євген прийшов на службу ще в міліцію, працював в патрульній службі. Коли з‘явилася можливість навчитися кінологічній справі, чоловік із задоволенням погодився. Це було до душі поліцейському, оскільки в його житті ще з дитинства завжди були собаки, яких він дуже любить. Тоді Євген пройшов відповідне навчання, здав іспити та приступив до роботи у кінологічному центрі. Так працює з собаками вже 8 років. А ще й вдома має чотирилапого друга породи кане-корсо, якого на відмінно навчив охороняти дім.
Відбір собак на службу
Як розповів Євген Губський, собак для роботи обирають у кінологічному центрі МВС України. Це має бути обов’язково гарний родовід, коли минулі покоління показали гідні результати у роботі. Від таких пращурів кінологи відбирають собі щенят та починають готувати їх до служби. «Зазвичай, це вівчарки, особливо німецькі, інколи бельгійські (малінуа), оскільки вони найкраще піддаються прищепленню тих навичок та вмінь, які треба для служби», – розповідає Євген Губський.
У своїй роботі поліцейський працює з трьома собаками, яких застосовує у різних напрямках діяльності. Одна працює по сліду, це вже багатьом відома Харді, з допомогою якої було розкрито багато злочинів в нашому місті. Афіна – працює за трупними запахами, виходить на службу не так часто, натомість, в неї дуже специфічні та необхідні навички. І зараз з’явилася нова вихованка у інспектора-кінолога – це чотиримісячна Ніка, яка в подальшому замінить Харді та буде працювати по сліду. «Кожна собака навчена лише за своїм напрямком і працює за ним», – розповідає Євген Губський.
Коли собаки досягають певного віку та вже не можуть добре виконувати свою роботу, вони продовжують жити у кінологічному центрі на повному забезпеченні. Їх вигулюють, годують, створюють їм всі належні умови для гідної старості. За бажанням та можливістю кінолог може забрати собаку до себе додому, аби пес, який багато років віддав службі, мав турботу та піклування у найкращих умовах.
Як навчають собак для служби
Євген Губський зазначає, що будь-яке навчання службової собаки відбувається у формі гри. Кінологи підбирають їм ту форму навчання, до якої вони найбільш здібні якісно виконувати команди та запам’ятовувати їх. Інспектор-кінолог зауважує, що для навчання щеня потрібно близько року. Після того, як собака разом з кінологом пройде тестування та здасть іспит, її вже можна буде задіювати в роботі. «Чим частіше собаку беруть на виїзди з розкриття злочинів, тим скоріше вона звикає до робочої обстановки, та швидше зможе виконувати свої «робочі» обов’язки», – додає поліцейський-кінолог.
В яких умовах живуть службові собаки
Службових собак утримують у спеціальних вольєрах на відведеній території. Там для них створені всі умови для нормального проживання. Двічі на день кінологи вигулюють своїх вихованців, годують та прибирають на місці їхнього проживання. Раніше годували м’ясом, але зараз вже є більш прийнятний варіант – це спеціальний корм, в якому містяться всі необхідні речовини для того, аби собака почувалася добре та могла виконувати свою роботу. Також кінологи дають своїм помічникам необхідні вітаміни.
Собака в роботі
Поліцейські-кінологи досить часто виїжджають на допомогу слідчо-оперативній групі. В цьому контексті службові собаки служать допоміжною силою у розкритті злочинів. «Наприклад, Харді спеціалізується на пошуку людей, досить часто з її допомогою ми знаходили зниклих», – ділиться інспектор-кінолог.
Як зауважує Євген Губський, в роботі службових собак головне дисципліна та методичність. Собака неодноразово допомагала розкривати вбивства по гарячих слідах, знаходила дітей, які втікали з дому та заблукалих в лісі людей. «З її допомогою ми розкривали багато злочинів», – додає інспектор-кінолог.
Служба собак у поліції виявляється ефективною складовою боротьби з різноманітними видами злочинності. Їхні унікальні навички та вміння роблять собак невід’ємним елементом сучасної поліцейської роботи, яка сприяє поліпшенню безпеки у містах та підвищенню ефективності правоохоронних органів.

харді

 

Вам буде цікаво

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *