На Дніпропетровщині жінки працюють на шахті під землею через нестачу працівників

Підприємство з видобутку вугілля у Дніпропетровській області зіштовхнулось з нестачею персоналу після того, як понад тисячу робітників відправились на фронт. В результаті жінкам дозволили працювати під землею вперше в історії підприємства. Погодились на це понад 100 жінок.

22-річна Кристина з Павлограда поділилась, що пішла на цю роботу, бо почалась війна та інших варіантів не було. П’ять місяців вона пропрацювала техніком на глибині 470 метрів. Жінка обслуговувала маленькі електричні потяги, які перевозять робітників на понад 4 кілометри від шахти ліфта до пластів вугілля, – пише Інформатор з посиланням на статтю Reuters.

Кристина почала працювати у шахті після того, як переборола страх залишити 4-річного сина, Дениса, з його бабусею. Вона поділилась, що робота цікава, але складна: кришки батарей важкі, неприємностей може додати й пара. Але зарплатня хороша. Жінка вважає своїм обов’язком залишатись тут та робити свій внесок задля тих, хто пішов воювати. Її старший брат працював у тій самій шахті. Він пішов на фронт через два тижні після початку повномасштабного вторгнення.

За словами представників “ДТЕК”, майже 3 тисячі з 20 тисяч його шахтарів наразі воюють.

Жінки трудились у шахтах і до війни, але їм було заборонено виконувати роботи під землею. Наразі близько 400 жінок працюють у шахтах “ДТЕК”. Важких фізичних навантажень їх обов’язки не передбачають.

“Ми робимо все на такому ж рівні, як і чоловіки, якщо тільки не йдеться про щось дуже важке, що ми не можемо підняти”, – каже 43-річна Наталія, яка раніше продавала електроніку у магазині.

Зараз жінка інспектує потяги. Коли вона вирішила піти у шахту, її 19-річний син вже рік працював у сусідній шахті. Наталія раніше вмовляла його не йти на цю роботу. Але зараз вона щаслива тут працювати та планує займатись цим й після війни.

 

Вам буде цікаво

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *