Як рятувати постраждалого: чому навчають на курсі з першої домедичної допомоги у Кам’янському

Знання основ першої домедичної допомоги – це, насамперед, про власний спокій, особливо, в країні, в якій йде війна. А, по-друге, про небайдужість, коли людина впевнена у своїх діях та знає, як допомогти постраждалому до приїзду медиків. 

Про актуальність та важливість курсу з першої домедичної допомоги в часи сьогодення поговорили з тренеркою-рятувальницею Мальтійської служби допомоги Оленою Мельник.

Вона проводить курси в рамках благодійної організації «Мальтійська служба України». На сьогодні прочитала цей курс більше ніж для 6000 людей. Це слухачі, які отримали сертифікат про проходження навчання. Також цей курс Олена Мельник проводить для дітей старшого шкільного віку.

домед 2
Як започаткувалися курси з першої домедичної домомоги у Кам’янському
У 2017 році на запрошення БФ «Карітас» до Кам’янського завітала тренерка, яка викладає курс домедичної допомоги – Катерина Сухомлинова. Спочатку Олена Мельник закінчила цей курс, призначений для всіх охочих. Згодом впродовж кількох місяців у нашому місті було організоване навчання для здобуття навичок кваліфікованих рятувальників. До нього долучилися ще кілька охочих людей, зацікавлених цією темою. Навчання на кваліфікованого рятувальника триває 66 годин. Більшість навичок набувається практичними тренуваннями.
«Рятувальник не зобов’язаний мати профільну медичну освіту. Досить пройти кваліфіковане навчання», – зауважує Олена Мельник.
Чому можна навчитися на курсі з першої домедичної допомоги
Варто зауважити, що весь курс слухачі навчаються правильним діям між моментом виклику швидкої допомоги до їхнього приїзду. Оскільки за цей час можна зробити багато дій, щоб покращити стан постраждалої людини, стабілізувати та дати шанс дочекатися приїзду кваліфікованих медиків.
Олена Мельник зазначила, що курс з першої домедичної допомоги базується на актуальних протоколах Європейської ради ресусцитації. В складі курсу розглядаються наступні питання – критичні стани загрози життю, такі як: критична крововтрата, зупинка дихання. «Ми практикуємо на манекенах серцево-легеневу реанімацію, вчимося зупиняти критичні крововтрати», – підкреслює тренерка. В курсі розбираються такі екстрені випадки: порушення свідомості, стани судом, інфаркти та інсульти, допомога при зомлінні, при некритичних крововтратах, удавлення, утоплення, опіки. «Ми розглядаємо протоколи надання домедичної допомоги в цивільному місті, де взагалі існує доступ до медичної допомоги», – підкреслює Олена Мельник.
Як потрапити на курс?
Існує сторінка у соціальній мережі Фейсбук, яка має назву «Перша допомога. Кам’янське». Там можна заповнити реєстраційну форму про бажання пройти курс. Або можна звертатися безпосередньо за номером: 096 600 89 06.
Олена Мельник наголошує, що зараз, під час воєнного стану, дуже серйозні вимоги до приміщення, в якому буде проводитися курс тривалістю 8 академічних годин. Обов’язково має бути укриття на випадок повітряної тривоги. Але, маючи бажання, всі зацікавлені можуть організувати необхідні умови. Також тренерка зауважує, що для проходження навчання має зібратися група, яка складається мінімум з 10 людей.
Щодо оплати 
Загалом навчання першій домедичній допомозі – безкоштовне. Існує лише благодійна пожертва від слухачів курсу за їхнім бажанням. Курс можна оплатити в скриньку для пожертв, або безготівковим способом на розрахунковий рахунок Мальтійської служби України.
Сума не фіксована, людина кладе у скриньку, скільки вважає за потрібне. «Дуже багато навчання від початку курсу у нашому місті було проведено безкоштовно. Особливо на початку повномасштабної війни», – зауважує Олена Мельник.
Тож, набувати навичок з домедичної допомоги чи ні, рішення залишається за кожною людиною. Натомість, ці знання, особливо в умовах сьогодення – цінні та важливі. І краще, якщо набуті навички з рятування життя іншої людини ніколи не доведеться застосовувати на практиці.

домед 3

Вам буде цікаво

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *