Сьогодні затверджено символіку Камʼянського району

Про це повідомив депутат Камʼянської районної ради Артур Круть.

“Сьогодні, 21.12.2023 року, на сесії Камʼянської районної ради затверджено символіку Камʼянського району Дніпропетровської області.

ОПИС ГЕРБА
У синьому полі на половині золотого залізничного колеса золотий бик, над ним праворуч три перехрещені золоті списи у золотому відкритому лавровому вінку. Щит увінчує стилізована золота районна корона з рослинними зубцями. Під щитом на синій стрічці – напис золотими літерами «КАМ’ЯНСЬКИЙ РАЙОН».
ОПИС ВЕЛИКОГО ГЕРБА
Щит з гербом району підтримує з правого боку козак у малиновому вбранні, який тримає малиновий прапор з білим козацьким хрестом, а з лівого – робітник-металург. Щит увінчує стилізована золота районна корона з рослинними зубцями. Під щитом на синій стрічці – напис золотими літерами «КАМ’ЯНСЬКИЙ РАЙОН».
СИМВОЛІКА ГЕРБА
Символіка герба Кам’янського району є багатозначною і мовою символів відображає його історичні, природничі та економічні особливості. Композиційно поєднуючи окремі елементи зі старих гербів Верхньодніпровського, Криничанського, П’ятихатського районів та міста Кам’янське, герб символізує їх об’єднання у межах нової укрупненої адміністративної одиниці.
Золотий бик, символічно уособлюючи Верхньодніпровщину, водночас символізує родючість Кам’янської землі, працьовитість та добру силу і міць мешканців району.
Залізничне колесо, символічно уособлюючи П’ятихатчину, підкреслює також визначну роль транспортної інфраструктури та значний внесок промисловості Кам’янського району в економічний та господарський розвиток Придніпровського регіону.
Перехрещені козацькі списи у лавровому вінку, символічно уособлюючи адміністративний центр району – місто Кам’янське, нагадують про історичне козацьке минуле краю, зокрема, про першу перемогу у визвольній війні, яку козаки під проводом Богдана Хмельницького здобули у битві під Жовтими Водами 1648 року.
Синьо-жовта кольорова гама герба, що відтворює кольори старого герба Криничанського району, уособлює Дніпро та родючі лани Кам’янського краю.
У великому гербі козак з прапором символізує славетне історичне минуле краю, звитягу, хоробрість і самовідданість мешканців Кам’янського району в боротьбі за свободу і незалежність України проти загарбників з часів ХVІІ століття по сьогодення, а робітник – самовіддану людську працю та розвинуте в районі промислове виробництво, яке забезпечуює його сталий економічний розвиток.
Золота стилізована корона вказує на статус герба, як символу адміністративного району.
Автори герба: Олег Потап
Комп’ютерний дизайн: Михайло Потап, Іван Харітонов.
Дякую колегам за працю”, – повідомив депутат.

Вам буде цікаво

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *