Цей смаколик часто готують на Закарпатті. Там можна відчути себе частиною громади з унікальними віковими традиціями, познайомившись із народними танцями, фольклором та покуштувати місцеві святкові ласощі. Одним із таких є сирник із вишнями, який сучасні господині називають «Дика троянда».
Це високий багатошаровий пиріг з двох видів пісочного тіста на маргарині (досить економно) з солодким сирно-кокосовим прошарком, збитими білками та замороженими вишнями. Типова зимова випічка, яка легко замінить іменинний торт!
Для цієї кількості інгредієнтів ідеально підійде квадратна форма для випікання діаметром 24 на 24 см. Її дно попередньо вистеліть пергаментом. Усі продукти, крім підмороженого маргарину, повинні бути кімнатної температури. Що ж, приступаємо!
складові
Пшеничне борошно 400 г, Розпушувач 2 ч. л., Цукор 400 г, Яйце 8 шт., Жовтки 1 шт., Сметана 100г, Маргарин 150 г, Вершкове масло 100 г, Сир 800 г, Манка 1 ст. л., Кукурудзяний крохмаль 3 ст. л., Цукрова пудра 120 г, Вишня 150 г, Какао-порошок 1 ст. л., Кокосова стружка 50 г.
Приготування
1. Насамперед приготуйте основу для сирника. Для цього змішайте борошно з розпушувачем. Цю суміш розоріть у крихту з натертим на твердій тертці маргарином. Вмішайте 150 г цукру, 5 жовтків та жирну сметану. Замісити цупке тісто.
2. Поділіть тісто на три частини: одну більшу і дві однакові менші. Більшість тіста розрівняйте по дну форми для випічки. Одну з менших частин покладете в пакет і відправте в морозилку на 1,5 години.
3. У другу меншу частину тіста додайте какао. Замісити тісто до однорідного кольору. Також відправте цю частину в морозилку на 2 години. Тим часом приготуйте сирну масу.
4. До сиру додайте 3 яйця, 1 жовток, манку, 1 ст. л. крохмалю, 250 г цукру та вершкове масло. Збийте все блендером до однорідності. Вилийте масу у форму. Зверху натріть шоколадне тісто.
5. Випікайте заготовку в розігрітій до 180 градусів духовці близько 45 хвилин. Поки сирник у духовці, збийте охолоджені 5 білків до утворення твердих піків, поступово додаючи до них цукрову пудру.
6. На низькій швидкості поступово введіть 2 ст. л. крохмалю. Додайте кокосову стружку та перемішайте білки лопаткою. На гарячий сир викладіть білки і вишні без кісточок і соку. Зверху натріть тісто біле.
7. Запікайте сирник за температури 160 градусів приблизно 25 хвилин. Далі залиште у форму в духовці з відкритими дверцятами до повного охолодження. Після чого відправте випічку в холодильник на ніч.
Сирник “Дика троянда” готовий до подачі на святковий стіл. Закарпатські хазяйки нарізають таку випічку квадратиками та подають гостям разом із гарячим узваром чи міцними ягідними настоянками. Гарний настрій гарантований усім!