Переробні підприємства Дніпропетровщини зможуть отримати більше дешевих кредитів, – Юлія Свириденко

У наступному році Уряд розширить інструменти підтримки бізнесу та посилить залучення інвестицій у реальний сектор економіки. Своєю чергою місцева влада може долучитися до співфінансування програм підтримки підприємців. Про це розповіла Перший віцепрем’єр-міністр України – Міністр економіки України Юлія Свириденко в Дніпрі під час зустрічі із представниками бізнесу регіону.
«В цьому році завдяки нашій з вами роботі українська економіка продемонструвала відновлення. За підсумками року ми очікуємо зростання ВВП близько 5%.  Це менше, ніж нам потрібно. Але це суттєво більше, ніж зростають країни, на яких не нападав ворог. Це економічне зростання стало можливим завдяки важкій праці українських підприємців і українських громадян. Сприяли цьому і програми державної підтримки. Ми надали підприємцям 130 мільярдів дешевого кредитного ресурсу, а також 5 млрд грн грантової допомоги на модернізацію виробництва і започаткування нового бізнесу. Наступного року ця підтримка буде продовжена і збільшена. В бюджеті на 2024 рік на програми економічного розвитку передбачені 40 млрд грн”, — наголосила Юлія Свириденко.
Зокрема у наступному році у бюджеті передбачили 18 млрд грн на програму Доступні кредити 5-7-9%. Також Уряд продовжить фінансувати грантові програми для започаткування або розширення бізнесу. Наступного року Уряд планує видати 15 тисяч грантів на створення чи розвиток підприємств. Зокрема тисячу грантів отримають переробні підприємства для модернізації виробництва.
“Наша задача — стати країною, яка виробляє. Тому ми продовжимо підтримувати розвиток внутрішнього виробництва, інвестиції в реальний сектор економіки та розвиток несировинного експорту. Наш пріоритет — переорієнтація економіки із сировинної на переробну. Бо немає жодного прикладу успішних сировинних держав», – розповіла Юлія Свириденко.
В наступному році також відновить роботу програма часткової компенсації виробництва сільгосптехніки, що дозволить підтримати вітчизняних машинобудівників та стимулювати їх розвиток. Продовжить діяти програма “Шкільний автобус”, на яку передбачили 1 млрд грн.
Вперше в бюджеті заклали кошти на розширення мережі індустріальних парків. На ці потреби передбачили 1 млрд грн. Ще 3 млрд грн заклали на підтримку проєктів із значними інвестиціями.
За словами Юлії Свириденко, місцеві органи влади можуть співфінансувати до 50% всіх цих програм. Наприклад, міська влада Дніпра вже додатково компенсує частину відсоткової ставки за програмою доступних кредитів “5-7-9”.
“Дніпро — яскравий приклад того, як місцева влада у співпраці із державою може підтримувати підприємців. У практичному вимірі — це нові робочі місця, податки у бюджети всіх рівнів, розвивати наші міста та підтримувати нашу обороноздатність. Бо виключно з коштів, які сплачує український бізнес, ми маємо можливість підтримувати нашу обороноздатність”, — сказала Юлія Свириденко.
У цьому році держава видала понад 12 тисяч мікрогрантів у рамках програми “Власна справа”, майже 500 грантів для переробних підприємств. А також майже 6 тисяч іпотек на 8,8 млрд грн в рамках програми єОселя.

Вам буде цікаво

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *