Про безпеку дітей у Кам’янському дбають поліцейські янголи-охоронці

Робота працівників поліції, які працюють з дітьми – особлива та складна. Адже завдання ювенальних поліцейських полягає не лише в тому, щоб дбати про безпеку дітей, захищати їхні права та законні інтереси. Важливою складовою на такій посаді є любов до дітей, співчуття до них та вміння знайти підхід до кожного.

За більш детальною інформацією, чим же займаються ювенальні поліцейські у нашому місті, ми звернулися до працівників Сектору ювенальної превенції відділу превенції Кам’янського РУП.


Начальник сектору ювенальної превенції, майор поліції Олександр Молодченко розповів, що діяльність сектору полягає у роботі з дітьми, взаємодії з навчальними закладами, заходах із запобігання правопорушень дітьми та по відношенню до них. Невід’ємною частиною роботи ювенальних поліцейських є проведення роз’яснювальної роботи серед дітей, їхніх батьків або опікунів дитини.
Ювенальні поліцейські безпосередньо співпрацюють зі Службою у справах дітей та Центром надання соціальних послуг. Завданням поліцейських є проведення профілактичної роботи із сім’ями, які опинилися у складних життєвих обставинах. Представники сектору систематично відвідують такі родини для того, аби контролювати умови проживання та виховання дітей. Водночас відбувається і контроль батьків щодо належного виконання ними батьківських обов’язків.
Олександр Молодченко наголосив, що одним із найважливіших напрямків роботи працівників сектору є участь у пошукових заходах у випадку зникнення дитини. Ювенальні поліцейські долучаються до слідчо-оперативної групи (в деяких випадках залучають поліцейського кінолога), яка одразу після повідомлення про зникнення дитини, прибуває на місце. Про факт зникнення дитини поліцейські невідкладно інформують Службу у справах дітей, Центр надання соціальних послуг та заклад освіти, де навчається дитина.
Зі свого боку працівники сектору відпрацьовують коло родинних та дружніх зв’язків дитини, навчальний заклад та інші обставини, які могли стати причинно-наслідковими та привели до зникнення дитини. «Важлива будь-яка інформація, яка може допомогти з’ясувати причину зникнення дитини та встановити її місцезнаходження», – наголошує начальник сектору.
Олександр Молодченко розповів про «зелену» кімнату, яка знаходиться у відділі превенції. Іншими словами її називають кімнатою, дружньою до дитини. «Це спеціально обладнане приміщення для використання методики «Зелена кімната з дітьми», – зазначає начальник сектору. За його словами, цей метод застосовують по відношенню до дітей, які постраждали від насильницьких дій або стали жертвами адміністративних та кримінальних правопорушень. Такі методи роботи з постраждалими дітьми поліціянти використовують у своїй роботі повсякчас.
В «зеленій» кімнаті створені всі умови, які мінімізують та не допускають повторної травматизації психіки дітей різного віку. Там з дітьми працюють представники поліції, психологи, за різних обставин можуть бути присутніми батьки або фахівці Служби у справах дітей. «Якщо ж дитина відмовляється або почуває себе не комфортно у цій кімнаті, примушувати її знаходитися там ніхто не буде», – підкреслює Олександр Молодченко.
Наразі «зелена» кімната існує лише у Кам’янському, але у майбутньому планується створення такого простору, дружнього до дітей, у всіх територіальних громадах Кам’янського району.


Про ведення профілактичного обліку дітей розповіла заступник начальника сектору ювенальної превенції, старший лейтенант поліції Любов Головій.
Вона зазначила, що одним із основних завдань підрозділу ювенальної превенції є ведення профілактичного обліку дітей, які схильні до вчинення правопорушень, а також проведення з ними заходів індивідуальної профілактики. На облік можуть поставити дітей, які протягом року двічі та більше залишали місце свого мешкання, або які двічі на рік (або більше) вчиняли адміністративні правопорушення. Також на облік потрапляють діти, які засуджені до покарання, не пов’язаного із позбавленням волі, або діти, які звільнені за рішенням суду від кримінальної відповідальності із застосуванням примусових заходів виховного характеру, або звільнені зі спеціальних виховних установ та ті, які вчинили булінг (здійснювали цькування під час освітнього процесу).
«З такими дітьми та членами їхніх сімей раз на місяць ми проводимо ознайомчі, попереджувальні та виховні бесіди за місцем їхнього проживання або навчання», – розповідає Любов Головій.
Відносно кожної такої дитини поліцейські складають індивідуальний план, згідно якого проводять профілактичні заходи.
«Разом з представниками Служби у справах дітей відвідуємо родини, які знаходяться у складних життєвих обставинах, і тих, які перебувають у нас на обліку», – зазначає заступник начальника сектору ювенальної превенції.
Визначальний вплив на дитину має родина, в якій вона проживає, вважає Любов Головій. Оскільки зазвичай негативна та руйнівна поведінка дитини є наслідком антисоціального способу життя батьків, які, наприклад, зловживають алкогольними напоями та іншими забороненими речовинами.
«Тому якщо ми хочемо змінити на краще поведінку дитини, ми, насамперед, намагаємося працювати з її батьками», – наголошує заступник начальника. За її словами, приємно тішить, коли у роботі ювенальних поліцейських трапляються успішні історії. Наприклад, тоді, коли профілактична  робота поліціянтів позитивно впливає на зміну поведінки дитини та її батьків.
Варто зазначити, що діяльність ювенальних поліцейських також спрямована на те, аби сформувати доброзичливі та довірливі відносини зі школярами та їхніми батьками. Так вважає інспектор ювенальної превенції, лейтенант поліції Дарина Довгопола.


«За кожним закладом освіти закріплений свій ювенальний поліцейський», – зазначає інспектор. До нього у разі потреби можуть звертатися всі учасники освітнього процесу – учні, батьки та педагоги.
«Деякі родини досі можуть використовувати фізичне домашнє насильство, як форму виховання. Тому  значний акцент ми робимо на профілактичну роботу саме з ними», – наголошує Дарина Довгопола. Якщо сигнали про небезпечне домашнє середовище для дитини надходять до поліцейських, вони навіть можуть на деякий час вилучити її з родини та помістити до дитячої лікарні. Там дитина пройде обстеження щодо фізичного та емоційного здоров’я. А фахівці Служби у справах дітей підключаються до ситуації, щоб провести оцінку ризиків для дитини та прийняти подальше рішення. «Тому на сьогодні ми активно працюємо в цьому напрямку, щоби батьки розуміли, що фізичне домашнє насильство – не є нормою, – підкреслює Дарина Довгопола. – І хоча всі батьки різні, переважна більшість все ж таки погоджується співпрацювати з нами».
Додатковим напрямком роботи ювенальних поліцейських є протидія булінгу у закладах освіти. «Нашим завданням є нівелювання причин, які призвели до булінгу. Щоб дитина, яка його вчинила, не лише більше не поверталася до такої моделі поведінки, а й усвідомила її негативні наслідки», – зауважує інспектор ювенальної поліції.
Профілактичні заходи ювенальні поліціянти проводять повсякчас. Співпрацюють з медиками, рятувальниками та представниками громадських організацій. В залежності від пори року проводять тематичні лекції та заняття. Приміром, восени та взимку поліцейські приділяють особливу увагу тому, що вкрай важливо бути помітними в темноті. Для цього вони під час проведення заходів роздають світловідбивні стрічки та наголошують про важливість їхнього носіння у темний час доби. Не оминають своєю увагою і правила дорожнього руху. Взимку акцентують увагу дітей на небезпечності водойм, вкритих кригою.
Своєю увагою поліцейські охоплюють і вихованців дитячих садочків. З малечею поліціянти намагаються сформувати довірливі та теплі відносини. Розповідають про свою професію та про те, що не треба боятися поліцейських, а навпаки – за необхідності варто звертатися до них за допомогою.
Ювенальні поліцейські своєю роботою щодня намагаються покращувати життя дітей, убезпечувати їх від негативних явищ та їхніх наслідків. Це, напевно, одна із найблагородніших служб у поліції – робота з дітьми та їхніми родинами. Адже за нашими дітьми – наше майбутнє. І яким воно буде, переважно залежить від дорослих, які своїм прикладом формують цінності та поведінку підростаючого покоління.

 

Margaret

Recent Posts

Школярів Кам’янського вчили безпеки

Рятувальники та поліцейські провели лекцію в Мобільному класі безпеки В навчальному закладі у місті Кам’янське…

2 години ago

У Кам’янському затримали вуличних грабіжників

Пограбували посеред вулиці: поліцейські Кам’янського затримали двох підозрюваних. Зловмисники підбігли до жінки ззаду та відібрали…

3 години ago

Кам’янчани крали гроші з чужих карток

У Кам'янському поліцейські викрили двох чоловіків, причетних до крадіжок грошей з чужих рахунків. В обох…

3 години ago

Центр зайнятості Кам’янського запрошує на навчання

Кам’янська філія Дніпропетровського ОЦЗ запрошує на навчання за напрямом «Сучасні технології лазерного гравірування та різання…

3 години ago

Освітні діалоги: Київ-Кам’янське

17 та18 травня команда з 20 керівників ЗЗСО Камʼянського разом з директором департаменту освіти Наталією…

4 години ago

У Кам’янському жилмассив Дніпробуд лишився без води

Про це повідомили у Єдиній диспетчерській службі. "Кам'янське ВКГ КП ДОР "Аульський водовід" повідомляє:Для проведення…

4 години ago