На Дніпропетровщині з’явився новий гросмейстер з шашок

Відповідно до наказу Мінмолодьспорту №86 від 04.01.2024 року Попрузі Вірі Віталіївні присвоєне спортивне звання «Майстер спорту України міжнародного класу» – гросмейстер у шашках. Норматив спортсменка КПНЗ «ДЮСШ №9ім. міжнародного гросмейстера О.С.Мороза» (м.Дніпро)виконала на чемпіонаті Європи з шашок-100 серед жінок, що відбувся у Нідерландах (3 місце в турнірі з швидкої гри).
Перші кроки у великому спорті маленька Віра Попруга почала робити у 5 років. Спочатку її віддали на секцію плавання. Протягом трьох сезонів вона навчалася плавати на голубих доріжках басейнів міста Кам’янське: КСК «Дзержинка» (нині – «Дніпровець»), Ліцею №15 (тр. Г.Вишницька) й «МІКОМП» (тр. Д.Краєвський),де також та брала участь і у спортивних змаганнях.
Далі, через рік, доля занурила дитину ще й у світ інтелектуальних видів спорту.Буквально у сусідній кімнаті групи продовженого дня Ліцею НІТ, де навчалася Віра, функціонувала секція шашок. Вагань в батьків не було, і ось Віра вже навчається грати у шашки. Завдяки першому тренеру спортсменки Дмитру Савінському та широкомасштабному розвитку цього виду спорту на Дніпропетровщині (президент обласної федерації – Є.Уріх) й конкретно у місті Кам’янське (президент місцевої федерації– І.Губарєв), почався карколомний темп розвитку юної талановитої дівчинки. За 10 років Віра Попруга ставала: на молодіжному рівні – тричі чемпіонкою світу й багаторазовою чемпіонкою України; у дорослому спорті – призером Кубку України у командному та особистому заліках, а також чемпіонкою Дніпропетровської області як серед чоловіків, такі серед жінок.
У проміжках між тренуваннями і турнірами з шашок, В.Попруга також займалася та брала участь у змаганнях з шахів (тр.Д.Задорожній), потім волейболу (тр. В.Серьогін), стрільби з пістолету (тр. О.Роженюк), армліфтингу (тр. Е.Аноткін, В.Маліков) та пауерлфтингу (В.Маліков). Спортсменка мала різні досягнення на місцевому рівні.Також їй вдавалося підніматися на п’єдестали чемпіонатів України та Європи з армліфтингу. Але справжній медальний євро бум почався одразу по закінченню середньої школи.
З 2020 року Віра Попруга професійно займається лише двома видами спорту – шашками (тр. А.Панченко, м.Дніпро) та пауерліфтингом (тр. В.Маліков, м.Кам’янське). На сьогодні спортсменка вже виборола три «золота» і одну «бронзу» молодіжних чемпіонатів Європи (до 27 років) з шашок-100 та два «срібла» юніорського ЧЄ з класичного жиму штанги лежачи. Всі ці досягнення датуються 2022-2023 роками, після початку повномасштабного вторгнення російського окупанта в Україну. Сьогодні кожен український спортсмен не просто змагається на міжнародній арені. Сьогодні кожна золота медаль, і звісно, звучання гімну України,– це змога нагадати за кордоном про події, що зараз тривають в Україні та є додатковим мотиватором для наших спортсменів.  Недарма ж українські атлети в різних видах спорту продемонстрували стільки неймовірних результатів, починаючи з лютого 2022 року!
Головною метою у спортивній кар’єрі Віри Попруги завжди було виконання двох задач: стати гросмейстером у шашках і, щонайменше, майстром спорту у пауерліфтингу. Перше завдання вдалося втілити у життя на початку 2024 року, коли спортсменці було присвоєне звання «Майстер спорту України міжнародного класу» (гросмейстер) з шашок. Що ж стосується пауерліфтингу, то зараз триває підготовка до участі у чемпіонаті світу, який влітку має відбутися в Сполучених Штатах Америки. Чи вдасться там першорозрядниці В.Попрузі виконати норматив майстра спорту з пауерліфтингу– навряд чи. Але, колись, і в шашках ніхто про це не мріяв. Проте, запекла робота на тренуваннях, тренерський «геній» й наполегливість спортсменки та її команди завжди призводили до потрібного результату. Важливо, щоб у спортивному житті,не заважали інші чинники…

Вам буде цікаво

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *