На Дніпропетровщині понад 1100 дітей-сиріт знайшли нові родини

Понад 1100 дітей-сиріт та позбавлених батьківського піклування. Саме стільки минулоріч взяли під опіку чи до прийомних родин і будинків сімейного типу. Ще 73 хлопців та дівчат всиновили.

Про це повідомили у Дніпропетровській ОВА.

«Сім’я важлива для кожного. Надто для малечі. Тож робимо все, аби влаштувати дітей-сиріт та позбавлених батьківського піклування у родини. Наші фахівці працюють із тими, хто прагне подарувати їм любов і турботу. Зрештою, тільки минулоріч в області понад 1100 таких хлопців та дівчат взяли під опіку, до прийомних родин і дитячих будинків сімейного типу», – зазначив начальник ОВА Сергій Лисак.

Серед батьків-вихователів, чия родина минулого року поповнилася, й подружжя Ковалів. Вони прийняли ще двох дівчаток. Тепер виховують дванадцятьох дітей.

«Коли наш син виріс, залишилися з чоловіком в чотирьох стінах. І якось аж дико було. Незвично без дитячого галасу. Тоді й подумали, що є малеча, яка потребує турботи. Порадилися та взяли на виховання перших двох хлопчиків. Згодом забрали й їхнього друга з інтернату. Так наша родина розросталася», – ділиться мати-вихователька Неля Коваль.

Без своїх синів та доньок життя не уявляє, каже пані Неля. Любить всіх однаково. А ще разом із чоловіком привчає до взаємодопомоги, ведення господарства та порядку в домі. Пан Василь успіхами своєї чоловічої команди пишається.

«Хлопці у мене молодці. Ми й дрова разом рубаємо та складаємо, – розказує батько-вихователь Василь Коваль. – Пам’ятаю, як через війну дружина із дітьми виїжджала за кордон. Лишався вдома, бо тут і город, і худоба. Так скучав за ними всіма. Кожного дня телефонував. Все стало на свої місця тільки тоді, коли вони повернулися».

Еріці було тільки чотири роки, коли вона стала частиною цієї родини. Вже зараз залишається за старшу, коли мамі треба поїхати у справах.

«Велика родина – це класно. Багато чого робимо разом. Граємо у настільні ігри, дивимося мультфільми, на свята збираємося, – каже тринадцятирічна Еріка. – З мамою ще корзини плетемо. Вона навчила. Власне, як і прибирати та готувати».

Підтримують батьки й захоплення дівчинки. Вона грає у волейбол. А ще, додає Еріка, здійснили не одну її мрію.

Загалом тільки у 2023-му в області створили 25 прийомних родин та 11 дитячих будинків сімейного типу.

Вам буде цікаво

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *