Нещодавно про пончики ми навіть не чули. Але поступово ці ласощі проникли на вітрини наших кондитерських і кав’ярень, красуючись цікавою формою та яскравою глазур’ю. Звичайно, дітям це барвисте частування припало до душі, та й дорослі часто його купують. Щоб не переплачувати, варто навчитися готувати домашні пончики. Виявляється, нічого складного у цьому немає!
Існує кілька версій походження дріжджових пончиків. Одні стверджують, що такий десерт готували за старих часів німці на свято Йоль. Таким чином вони рятувалися від злого духу Перхти. Інші кажуть, що в основі приготування пончиків лежить іудейська традиція. Хто б не мав рацію, історія цього десерту справді цікава!
Пончики на молоці виходять напрочуд ніжними та м’якими. Не хвилюйтесь з приводу дріжджового тіста: працювати з ним дуже легко. Звичайно, можна приготувати частування простої круглої форми, але плетений десерт виглядає куди ошатніше та цікавіше.
Складові
Молоко 200 мл, Дріжджі 20 г, Цукор 2 ст. л., Сіль 0,5 ч. л., Пшеничне борошно 400 г, Яйце 1 шт., Вершкове масло 40 г, Соняшникова олія за смаком.
Приготування
1. Розведіть у теплому молоці дріжджі та цукор.
2. Додайте в дріжджову суміш борошно, яйце, сіль та вершкове масло. Замісіть тісто, накрийте його і залиште на 45 хвилин.
3. Тісто, що підійшло, наріжте шматочками, з кожного сформуйте кульку. Накрийте їх фольгою та рушником.
4. На присипаній борошном поверхні кожну кульку розкотіть у тонкий джгут. З нього сформуйте пончик плетінням. Накрийте заготовки та залиште їх на 20 хвилин для вистоювання.
5. Розігрійте у сковороді олію і обсмажуйте пончики з двох сторін до золотистого кольору.
Ви можете посипати готові дріжджові пончики на молоці цукром чи цукровою пудрою. Якщо у вас є більше часу та бажання, використовуйте для прикраси десерту глазур. Симпатичні кругляші виглядають вдало як на буденному, і на святковому столі. Якщо ви переживаєте з приводу зайвого жиру, промокніть пончики після смаження паперовими рушниками. Це дозволить позбутися залишків олії.