Categories: Події

Кам’янчанина незаконно затримала група військових на Західній Україні

Про чергове свавілля з мобілізацією та незаконне затримання 33-річного мешканця Кам’янського Сергія Гришина, повідомив на своїй сторінці у Фейсбуці відомий в місті тренер та голова громадської організації «Голос Природи» Євген Колішевський.

Кам’янчанина затримала на ж/д вокзалі у Чернівцях група військових, його із застосування сили доставили до міста Коломия на Івано-Франківщині, повідомляє poglyad.info.

Там його утримують вже три дні, змушуючи підписати контракт та вирушити на фронт. Мати Сергія, Тамара Гришина, стверджує, що її син не придатний до служби у збройних силах через вроджені проблеми зі здоров’ям.

За інформацією Євгенія Колішевського, Сергія Гришина з Кам’янського група військових затримала у Чернівцях 21 січня 2024 року об 11.00 ранку на центральному ж/д вокзалі. У процесі обшуку у Сергія військовими було вилучено паспорт України та Конституцію України, незаконних речей (наркотики, зброю та інше) виявлено не було.

«Із застосуванням сили Сергій був доставлений до м. Коломия, в/ч А4267, Івано-Франківської області, де утримується протягом останніх трьох днів. Сергію відмовляють у виклику місцевої поліції та представників суд-мед експертизи. Застосовуючи фізичний та моральний тиск, військові змушують Сергія підписати контракт і вирушити на фронт як штурмовику. Відомо, що група військових з метою примусового затримання чоловіків переміщається в Івано-Франківській області автомобілями: СЕ 6301 ЕМ, СЄ 6299 ЕК, АТ 0128 НТ», – зазначив у своєму пості голова ГО «Голос Природи»

За словами Є. Колішевського, батьки Сергія упродовж трьох днів вимагають від поліції повернути сина назад додому. Мати Сергія, Тамара Гришина, стверджує, що син не придатний до служби у збройних силах за станом здоров’я через вроджені проблеми. У 2012 році Сергій мав отримати «білий військовий квиток», але через відсутність необхідних бланків та документів військкомат військовий квиток не видав. Сергій народився в Кам’янському 1989 року, в армії ніколи не служив.

Редакція «Пильного погляда» отримала від адвоката Сергія Грішина його заяву про оголошення голодування. Він вимагає проведення медичного обстеження в Центральній медичній військово-лікарській комісії в Києві.

Нагадаємо, 21 січня цього року на залізничному вокзалі в Чернівцях військові місцевого ТЦК та СП затримали Сергія та примусово доставили на медичне обстеження. Після формальної медкомісії його визнали придатним, виписали військовий квиток та відразу доправили у 10-ту гірську штурмову бригаду «Едельвейс». В бригаді підтвердили, що мешканець Кам’янського знаходиться у них і заявили, що він вже є військовослужбовцем. Сам Сергій весь цей час відмовляється підписувати будь-які документи.

Сергій Грішин оголосив голодування

«Я, Грішин Сергій Олександрович був викрадений ТЦК та СП у м.Чернівці. Незважаючи на мої пояснення, що в мене невиліковна хвороба, вроджений полікістоз нирок, мене утримували в нелюдських умовах, без їжі та води, та погрожуючи фізичною розправою, якщо я не підпишу документи, які потрібні викрадачам, – зазначив Грішин в заяві командиру військової частини А4267, копію якої отримав «Пильний погляд». – А тому я оголошую голодування».

Сергій вимагає провести обстеження по стану здоров’я в Центральній військовій лікарській комісії в Києві. Також він застеріг від спроб надати йому примусову лікарську допомогу, так як в нього є алергія на лікарські препарати.

Полікістоз нирок – невиліковне спадкове захворювання, яке призводить до ниркової недостатності. Симптоми хвороби супроводжуються болями в спині, спрагою, хворий має дотримуватися спеціальної дієти. З часом розвиток хвороби призводить до необхідності застосовувати гемодіаліз.

Редакція має у своєму розпорядженні щонайменше один офіційний висновок з печаткою Дніпродзержинського ОМВК (нині Кам’янський районний ТЦК та СП), де підтверджений цей та інші діагнози, але через охорону лікарської таємниці ми не може його оприлюднити.

У військові частині готові розібратися в ситуації

Редакції вдалося поспілкуватися з двома представниками військової частини – 10-ї гірсько-штурмової бригади «Едельвейс», де зараз знаходиться Сергій Грішин. Вони заперечили, що з їх боку застосовується сила, і що Сергія примушують прийняти присягу чи підписати контракт. Проте визнали, що вимагали від нього вдягнути військову форму.

Сам Сергій Грішин з моменту затримання на вокзалі відмовляється підписувати будь-які документи та визнавати себе військовим, заявляючи, що є цивільним. І, як виглядає зараз, виключно через це не вдягає військову форму.

У військовій частини запевнили, що готові прийняти до розгляду медичні документи Сергія, так як їм потрібні здорові бійці, і якщо він має хворобу, то його відправлять до іншої військової частини.

Юрист військової частини, з яким спілкувався представник редакції, визнала, що навіть у цьому разі Грішин не стане знову «цивільним», бо на нього вже виписаний військовий квиток Чернівецьким міським ТЦК та СП, тож формально він для них військовослужбовець, а не цивільний.

Поліція розводить руками

В черговій частині поліції Коломиї повідомили, що знають про цей випадок, і що в військовій частині їм показали документи на солдата Сергія Грішина. З самим потерпілим вони не спілкувалися, хоча він написав та передав заяву в поліцію про незаконне затримання військовими цивільної особи. Проте, як зазначив черговий, якщо громадянину виданий військовий квиток і він поставлений на облік вже як військовослужбовець, то тепер його справою має займатися військова поліція. Вони ж на територію військової частини зайти не можуть.

Перевіркою того, чи законно діяла Чернівецька міська ТЦК в національній поліції не займалися.

Чи законно діяла Чернівецька міська ТЦК та СП?

Як вже повідомляв «Пильний погляд», ми намагалися поспілкуватися і з керівництвом Чернівецької міської ТЦК. Помічник чергового, який відповів на наш телефонний дзвінок, відмовився представитися та надати контактний телефон свого керівництва. Проте підтвердив, що саме їх представники затримали Сергія Грішина на вокзалі і доставили в ТЦК.

Як вже відомо з пояснень представників військової частини, саме в Чернівецькій міській ТЦК провели формальну медкомісію (ВЛК) і визнали Сергія «придатним», відправивши до військової части.

Наскільки вдалося встановити редакції, ніякого медичного обстеження чи направлення у лікарню до профільного лікаря в Чернівцях не було. Відповідно, рішення ВЛК приймалося без медичного акту обстеження стану здоров’я Сергія Грішина.

Редакція «Пильного погляду» з’ясувала, що представники Чернівецького ТЦК та ВЛК не контактували з Кам’янським районним ТЦК та СП Дніпропетровської області, де знаходився на обліку Сергій Грішин.

В Кам’янському РТЦК та СП підтвердили, що по книзі призовників у 2021 році він був визнаний непридатним по статті 74в (непридатний до військової служби в мирний час, обмежено придатний у воєнний час).

Тож, відповідно до  пункту 3.3. «Положення про військово-лікарську експертизу в ЗСУ» (Наказ Міноборони України №402) військовозобов’язані, визнані непридатними до військової служби в мирний час, обмежено придатними у воєнний час, повторно оглядаються ВЛК районних, міських ТЦК та СП за місцем перебування на військовому обліку після додаткового обстеження. Направляє на обстеження лікар – член ВЛК районного, міського ТЦК та СП, про що вносить відповідний запис у реєстр ЕСОЗ.

Акт від 2005 року, коли Сергія Грішина ставили на облік за припискою до військомату . В цьому документі зазначені хвороби Грішина, відповідно до яких його мали б направити на обстеження в лікарню для постановки діагнозу на поточний момент.

Проте цього зроблено не було, Сергія Грішина не направили в Кам’янський районний ТЦК, і навіть не направили в лікарню в Чернівцях, не з’ясовували його статус у Кам’янському РЦТК та СП. А просто визнали «здоровим», виписали військовий квиток і направили до військової частини.

Зробивши Сергія Грішина військовослужбовцем, в Чернівецькій ТЦК одним махом позбавили його усіх цивільних прав.

 

 

Margaret

Recent Posts

У Кам’янському відбувся квест до Всесвітнього дня музеїв від ГО «Молода Бджола»

10 команд занурились в захопливий світ української історії та культури, виконуючи різні завдання на локаціях…

52 хв. ago

Школярів Кам’янського вчили безпеки

Рятувальники та поліцейські провели лекцію в Мобільному класі безпеки В навчальному закладі у місті Кам’янське…

5 години ago

У Кам’янському затримали вуличних грабіжників

Пограбували посеред вулиці: поліцейські Кам’янського затримали двох підозрюваних. Зловмисники підбігли до жінки ззаду та відібрали…

5 години ago

Кам’янчани крали гроші з чужих карток

У Кам'янському поліцейські викрили двох чоловіків, причетних до крадіжок грошей з чужих рахунків. В обох…

6 години ago

Центр зайнятості Кам’янського запрошує на навчання

Кам’янська філія Дніпропетровського ОЦЗ запрошує на навчання за напрямом «Сучасні технології лазерного гравірування та різання…

6 години ago

Освітні діалоги: Київ-Кам’янське

17 та18 травня команда з 20 керівників ЗЗСО Камʼянського разом з директором департаменту освіти Наталією…

6 години ago