На варті ментального здоров’я кам’янчан стоять сімейні лікарі

Піклування про ментальне здоров’я пацієнтів відтепер покладено на лікарів загальної практики. Це стало можливим завдяки проєкту договору від НСЗУ на надання послуг в межах пакета «Супровід і лікування дорослих та дітей з психічними розладами на первинному рівні медичної допомоги». 

Тривожність, занепокоєння, розлади сну, апатія, депресія. Кількість пацієнтів з такими станами збільшилася в декілька разів. Про це свідчить статистика сімейних лікарів, які вже пів року у Кам’янському консультують не лише з приводу соматичних розладів, а й психічних.
Зараз психологічні послуги може отримати будь-який пацієнт у свого сімейного лікаря, з яким у нього укладена декларація. Перш ніж звертатися до вузьких фахівців, таких як: психіатр, психотерапевт, варто звернутися до лікаря первинної ланки, тобто сімейного (терапевта або педіатра) та отримати кваліфіковану консультацію.
На що зараз першочергово звертають увагу лікарі первинної ланки, як визначають психічний стан пацієнтів, ми дізналися, поспілкувавшись з лікаркою загальної практики сімейної медицини, завідуючою амбулаторії № 6 Світланою Ігнатьєвою. Фахівчиня вже рік займається такою практикою та має досвід діагностування психічних розладів у пацієнтів.
Від початку цей напрямок зацікавив лікарку у зв’язку з тим, що вона стикалася з великою кількістю пацієнтів, які стали переселенцями. Це спонукало навчатися, як правильно з ними спілкуватися, що коректно і безболісно запитувати, а чого не варто.
Первинна медицина – перший дотик 
Первинна медична допомога для пацієнтів – це перший дотик до медичної помочі загалом. «Пацієнти можуть звертатися до сімейного лікаря за наявності будь-яких симптомів», – зазначає Світлана Ігнатьєва. А вже в процесі прийому лікар приймає рішення, що він буде лікувати соматично, а при яких станах пацієнта він спрямує його до вузького спеціаліста, в даному випадку психіатра.
Методи діагностування розладів
Як розповіла Світлана Ігнатьєва, більшість втручань, які здійснює сімейний лікар, носить психосоціальний характер. По-перше, при діагностуванні психічного розладу, лікар має пояснити пацієнтові, що такий стан не є катастрофою і він лікується та коригується. Інколи такі діагнози, за словами лікарки, навіть не потребують медикаментозних засобів. Але, зазвичай, люди звикли до того, що при наявності певних симптомів, їм призначають ліки. Але наспраді, в деяких випадках це зовсім не обов’язково. І компетентний лікар зайвий раз не буде цього робити. «Адже деколи можна просто поговорити з пацієнтом, який довіриться лікарю і поділиться з ним тим, чим не може поділиться з будь-ким іншим», – зауважує Світлана Ігнатьєва.
За наявності певних симптомів у пацієнта лікар може запропонувати йому пройти відповідний опитувальник, за допомогою якого можна визначити, який психологічний стан має людина. Якщо сімейний лікар точно не впевнений у психічному стані пацієнта, він має можливість скерувати його до вузького спеціаліста, у даному випадку – психіатра. При цьому лікар обов’язково поцікавиться у пацієнта, чи погоджується він на таку консультацію. «Коли такого пацієнта консультують два лікаря – це не лише більш ефективно, а й більш зручно для всіх у даному випадку», – зауважує Світлана Ігнатьєва.
Більшість пацієнтів не відмовляються звертатися до психіатра, якщо сімейний лікар правильно і коректно пояснить про необхідність такої консультації. Але трапляються випадки, зазначає лікарка, що люди відмовляються від послуг такого фахівця. На цьому етапі вибір залишається за людиною.
Загалом, за словами лікарки, лише близько 5 % її пацієнтів потрапляють на прийом до психіатра. Решту випадків можна вирішити на первинному рівні медичної допомоги.
Про стигматизацію психіатричної допомоги
Що стосується психічних розладів, то люди, за словами Світлани Ігнатьєвої, зазвичай мають певну стигматизацію щодо такого профілю медицини. Багато пацієнтів відчувають страх перед лікарями-психіатрами. Деякі не усвідомлюють, що психічні розлади – це такі ж хвороби, як і інші, до яких люди загалом звикли і сприймають їх нормально.
Завданням лікаря у процесі діагностуванні психічного стану пацієнта – з’ясувати причини, які призвели до наявних симптомів. Адже деколи людина самостійно не здатна провести причинно-наслідкові зв’язки.
Водночас, лікарка зауважує, що кількість сталих психічних розладів не збільшилася серед населення, натомість, кількість психоневрологічних стало значно більше. «Кількість психічних розладів, які ми дігностуємо зараз, мені не доводилося бачити за всю попередню медичну практику», – підкреслює Світлана Ігнатьєва.
Фактори, що збільшують кількість психічних розладів 
Фактори, які посилюють виникнення розладів, з’явилися насправді ще раніше повномасштабної війни, вважає лікарка. Це почалося з часів пандемії коронавірусу у 2020 році. Адже дехто з тих пацієнтів, які перехворіли на коронавірус, мали вірусне ураження мозку. Їх також спіткали і післявірусні залишки у вигляді тривожності, астенії та іншої симптоматики. «Можна сказати, що без перерви ми потрапити у новий вирій пригнічуючого стану – війну», – зауважує Світлана Ігнатьєва. З початком повномасштабної війни люди отримали нову «порцію» негативних наслідків.
Немедикаментозна допомога для пацієнтів
За словами Світлани Ігнатьєвої, більшість легких психоневрологічних розладів лікується немедикаментозно. Вона розповіла, що відтепер сімейні лікарі не лише призначають ліки пацієнтам із розладами, а й навчають їх технікам, здатним перетворювати негативні стани у ресурсні. Це зазвичай такі практики, які часто застосовують і психологи. Особливо, якщо людина з тих чи інших причин не може дозволити собі консультації психолога, на допомогу приходять сімейні лікарі, які можуть навчити та спрямувати пацієнта на шлях психічного одужання. «Це дихальні та фізичні вправи, які може дозволити собі будь-яка людина», – підкреслює лікарка.
Дуже тішить, зазначає Світлана Ігнатьєва, коли пацієнти дослухаються до порад та дійсно їх виконують. Тоді вони отримують фактичний результат своїх зусиль.
Фахова психологічна допомога
Що стосується скерування до психолога, то саме таких випадків у практиці Світлани Ігнатьєвої, не так багато. По-перше, це пов’язано з не таким великим вибором безоплатних психологічних послуг для пацієнтів. По-друге, з бажанням самого пацієнта звертатися до психолога.
Втім цю проблему можна вирішити і безоплатним консультуванням онлайн, або безкоштовними психологічними послугами у благодійних фондах та лікарнях міста.
Отже, надання психологічних послуг та діагностування психічних розладів на первинному рівні медичної допомоги значно полегшує шлях пацієнта до вирішення проблем зі здоров’ям. Відтепер можна розраховувати на фахову поміч сімейного лікаря, а при необхідності – вузького спеціаліста. Це допомагає пацієнтам зберегти гармонію та здоров’я у всіх сферах життя.

Вам буде цікаво

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *