До уваги внутрішньо переміщених осіб, що знайшли прихисток у Кам’янському

Уряд продовжив виплату допомоги на проживання для внутрішньо переміщених осіб (далі – ВПО).

26 січня 2024 року Уряд прийняв розроблену Мінсоцполітики постанову №94 «Деякі питання соціальної підтримки внутрішньо переміщених осіб та інших вразливих категорій осіб» (далі – Постанова) про продовження виплат на проживання для ВПО. Виплату допомоги всім ВПО, які отримували її до 1 лютого, автоматично буде продовжено до 1 березня (без додаткового звернення).

З 1 березня 2024 року виплати для ВПО буде продовжено для більшості нинішніх отримувачів виплат – тих ВПО, які належать до найбільш вразливих категорій громадян.

Так, з 1 березня виплати автоматично продовжуються ще на 6 місяців для категорій ВПО, які  не мають можливості  працювати, а саме:

  • для пенсіонерів, у яких станом на 1 січня 2024 року  розмір пенсії не перевищує 9 444 грн (чотири прожиткових мінімуми для осіб, що втратили працездатність);
  • осіб з інвалідністю I чи II групи, дітей з інвалідністю віком до 18 років, тяжкохворих дітей (детальний перелік – у Постанові);
  • дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, осіб з  їх числа віком до 23 років, а також батьків-вихователів і прийомних батьків.

Крім того, значна кількість ВПО також зможуть отримати продовження виплат ще на 6 місяців, після подання нової заяви на виплату допомоги.

Звертатись по перепризначення допомоги для ВПО з 1 березня родини можуть вже починаючи з 1 лютого 2024 року. Тим, хто відповідає критеріям Постанови, і хто звернеться з новою заявою у лютому – березні 2024, допомога призначатиметься і виплачуватиметься починаючи з 1 березня 2024 року.

Умова продовження виплат на додаткові 6 місяців – те, що розмір доходу в таких родинах не перевищує 9 444 грн на одну особу (це дорівнює чотирьом прожитковим мінімумам для осіб, що втратили працездатність).

Згідно Постанови ще на 6 місяців зможуть отримати виплати для ВПО ті  родини, у яких є діти до 14 років, які не мають змоги відвідувати виховні та навчальні заклади або навчання відбувається в гібридному форматі (офлайн та онлайн), через що батьки не мають можливості працювати. Зокрема, право на продовження допомоги матимуть родини ВПО з дітьми до 14 років, які проживають в зоні активних чи можливих бойових дій. А також ті родини з дітьми до 14 років, які проживають в умовно безпечних регіонах України, але в цих населених пунктах немає можливості віддати дитину до дитячих садочків, а навчання в школі відбувається в форматі онлайн.

Також допомога буде продовжена родинам, у яких один з членів сім’ї доглядає за особою з інвалідністю I групи, або дитиною з інвалідністю віком до 18 років, або тяжкохворою дитиною.

Вам буде цікаво

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *