Categories: Це цікаво

Що повинно бути вказано на упаковках молочних продуктів: це ознака якості

Молочні продукти є однією з найважливіших частин раціону харчування багатьох людей. При купівлі кисломолочних продуктів в магазині важливо перевіряти термін придатності на упаковці.

Про це повідомляє РБК-Україна (проект Styler) з посиланням на Facebook-сторінку Держпродспоживслужби.

Скільки можуть зберігатись кисломолочні продукти

Зокрема, до служби надійшов запит: споживач купив йогурт в одній із торговельних мереж, на упаковці якого був зазначений кінцевий строк споживання, що складав 20 діб.

В українця виникло логічне запитання: як може бути таким тривалим термін придатності кисломолочного продукту, якщо корисні бактерії, що входять до його складу живуть лише 3 дні.

Фахівці кажуть, що частиною другою статті 18 Закону України “Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів” визначено, що харчові продукти через свої мікробіологічні властивості швидко псуються. Тому після завершення короткого періоду часу можуть вважатися небезпечними для здоров’я людини.

Замість дати завершення мінімального терміну придатності зазначається дата “вжити до”.

Обов’язково на етикетці зазначаються спеціальні умови зберігання, яких необхідно дотримуватися, щоб харчовий продукт не втратив своїх властивостей до зазначеної дати.

Важливо, що інформація про харчовий продукт не повинна вводити в оману, зокрема щодо характеристик продукту, ознак, властивостей, складу, кількості, мінімального терміну придатності або дати “вжити до”, країни походження або місця походження, способу виробництва (виготовлення).

Також інформація про харчові продукти не повинна приписувати будь-яким харчовим продуктам, крім природних мінеральних вод та харчових продуктів для спеціальних медичних цілей, властивостей, що сприяють запобіганню чи лікуванню захворювань.

На що звернути увагу

При купівлі харчових продуктів, у тому числі молочних та кисломолочних, споживачеві слід звертати увагу на інформацію, зазначену на етикетці, а саме на термін придатності, умови зберігання і споживання після відкриття харчового продукту.

Важливо, що термін придатності зазначається для належним чином упакованого харчового продукту. Вже після відкриття – йогурт, молоко, консервовані м’ясо, рибу та овочі потрібно спожити якнайшвидше.

Margaret

Recent Posts

Розпочачвся судовий процес над вбивцею депутата з Кам’янського (відео)

У суді почався розгляд справи про холоднокровну розправу з відомим на Дніпропетровщині бізнесменом, ексдепутатом та…

6 години ago

Цьогоріч на Дніпропетровщині зареєстрували 23 випадки захворювання на кір

На Дніпропетровщині з початку року зафіксували 23 випадки захворювання на кір. Більшість – у Дніпрі.…

7 години ago

У понеділок в Кам’янському відбудеться позачергове засідання виконкому

6 жовтня о 10:00 відбудеться позачергове засідання виконавчого комітету Кам’янської міської ради. До порядку денного включено 7…

7 години ago

У Кам’янському облаштовують тротуарні доріжки (фото)

Бригада і техніка працюють на Лівобережжі. Зокрема, нові бетонні доріжки облаштовують на першому мікрорайоні. Подробиці…

8 години ago

У Кам’янському розпочинається подача проєктів на Бюджет участі 2026

З 6 жовтня починається прийом громадських проєктів для участі в Конкурсі «Бюджет участі. МІСТО» 2026…

8 години ago

Роботи з благоустрою, виконані у Кам’янському цього тижня

Департаментом житлово-комунального господарства та будівництва Кам’янської міської ради за  період з 26.09.2025 по 03.10.2025 було…

9 години ago