Коли кам’янчани будуть святкувати Масляну у 2024 році

Масляну або Масницю в Україні святкують щороку. Традиційно Масляна починається за тиждень до Великого посту і триває сім днів. Вона символізує проводи зими та зустріч весни. На Масляну є певні традиції та обряди, які мають своє символічне значення.

Коли в Україні у 2024 році будуть святкувати Масляну та які є традиції, розповідає РБК-Україна (проєкт Styler).

Коли буде Масляна

2024 року Масляна розпочнеться пізно – 11 березня. Переважно це свято випадає на кінець лютого – початок березня, але цього року в нас пізній Великдень, а Великий піст почнеться тільки 18 березня.

Великдень будемо святкувати 5 травня.

Традиції Масляної

Свято Масляної дуже древнє, воно з’явилося ще до християнства. Деякі обряди збереглися з часів слов’ян та язичницьких традицій, а деякі з’явилися вже у часи християнства. Багато людей Масляну не вважають святом.

На Масляну гуляють та святкують цілий тиждень і кожен має свою назву та традиції:

Понеділок – зустріч Масляної

Вівторок – Заграші

Середа – Тещині млинці

Четвер – Розгуляй

П’ятниця – Тещині вечірки

Субота – Зовицині посиденьки

Неділя – прощена та проводи Масляної

Найголовніша традиція – млинці. Їх печуть у великій кількості, подають з різними начинками, пригощають рідних та друзів.

З давніх часів на Масляну робили народні гуляння, ярмарки, вечірні посиденьки, починали сватання та знайомство з майбутніми родичами.

Вважалося, чим веселіше та багатше відсвяткуєш Масляну – тим краще буде увесь наступний рік. На свято ходили в гості, налагоджували стосунки в сім’ї, влаштовували масові заходи з іграми, забавами.

Останній день Масляної – Прощена неділя. Цього дня давні слов’яни спалювали опудало Масляної, яка символізувала зиму. Цього дня прощаються із зимою та зустрічають весну. А ще заведено просити вибачення у рідних, у друзів і у всіх, кого ви коли-небудь образили.

Вам буде цікаво

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *