Кам’янські пауерліфтери здобули 22 медалі чемпіонатів України

Нещодавно на Франківщині у спортивному клубі “Локомотив” міста Коломия відбулися поспіль три чемпіонати України з пауерліфтингу. Атлети нашої країни, серед яких були і представники Дніпропетровської області, змагалися в екіпіровці та без неї в триборстві й жимі лежачи.

Кам’янське на цих змаганнях було представлено великою кількістю спортсменів з ДЮСШ №2. Нагадаємо, що у 2023 році відділення пауерліфтингу цієї дитячо-юнацької спортивної школи увійшло в топ-10 кращих в Україні. Тому не дивно, що вихованці Валентина Малікова, Григорія Степанченко та Іллі Марея, що тренують спортсменів на базі спортивних клубів “Power” і TANDEM, і цього разу привезли велику кількість нагород як у особистому, так і в командному заліках. Всього кам’янчани вибороли 22 нагороди різного ґатунку. Ще три рази наші атлети піднімалися на п’єдестал за підсумками абсолютного заліку. Гарні результати стали запорукою успіху і в командних підсумках. Завдяки спортсменам з Кам’янського Дніпропетровщина п’ять разів виявлялася найсильнішою серед усіх областей країни.

Найкращий результат серед усіх кам’янчан продемонстрували Тетяна Музиченко, Віра Попруга та Домініка Атаєва (всі – вихованки В. Малікова). Зіркове тріо минулого року виборювали безліч медалей чемпіонатів світу, Європи та України. Тому команда спортсменок небезпідставно очікувала на подібне і цьогоріч. Але дуже часто новий сезон – це не завжди стабільність. Різні вікові групи, вагові категорії, фізичні й психологічні кондиції, дрібні травми та інші чинники не раз ставали перепоною для спортсменів на шляху до п’єдесталу. Проте сила духу атлета як раз і загартовується під впливом всіляких негараздів. І наші дівчата вчергове продемонстрували, що вони вміють тримати удари.

Майстер спорту Тетяна Музиченко у 2024 році подорослішала, тому перейшла в нову вікову групу – “юніорки”. Тим не менш, нашій красуні все одно вдалося стати найкращою за підсумками чемпіонату України з пауерліфтингу. Як у окремих вправах (присідання зі штангою на плечах – 140 кг; жим штанги лежачи на горизонтальній лаві – 75 кг; тяга штанги – 130 кг), так і за сумою триборства – 345 кг, Тетяна посіла перше місце. Виборола вона нагороди і в чемпіонатах з класичного жиму лежачи (2 місце, результат – 62,5 кг) та жиму лежачи (3 місце, результат – 72 кг). Всього ж у Кам’янське спортсменка привезла 6 медалей, 4-ри з яких “золоті”.

Віра Попруга підтвердила свій клас в двох чемпіонатах з жиму штанги лежачи у “класиці” та екіпіровці. Вперше на офіційних змаганнях кам’янчанка у третьому підході зуміла пожати рекордну для себе вагу штанги – 95 кг, ставши першою у ваговій категорії понад 84 кг. На тренуваннях цей результат вже підкорювався, проте на чемпіонаті України – ні. Трохи заставила Віра понервувати тренерський корпус та вболівальників у змаганнях в екіпіровці, які для дівчини були дебютними. Шукаючи кращу техніку виконання, перші дві спроби виявилися невдалими. Проте третій підхід був чемпіонським. Підкорилася вага 110 кг, а чергова золота нагорода покладена в велику медальну скарбничку титулованої спортсменки.

У віковій групі “дівчата” виступала юна Домініка Атаєва. Два перших місця були виборені у чемпіонатах з жиму штанги лежачи. Змагаючись у ваговій категорії до 69 кг, Атаєва була першою і у змаганнях з екіпіровкою (результат – 97 кг), і у змаганнях без екіпіровки – 75 кг. Гарним оціночним показником, що дозволяє співвіднести особисту вагу спортсмена й зафіксований ним результат, є абсолютний залік, куди потрапляють найпотужніші атлети. І кам’янчанка потрапила до цього заліку, посівши два третіх місця. Трохи не підфартило Атаєвій у змаганнях з триборства. За оцінками суддів всі три підходи у “присіді” попри взяту вагу були хибними. Тому в подальшому дівчина могла боротися лише за “малі” нагороди – медалі в окремих видах триборства. Не дивлячись на негатив, вона все ж впоралася з емоціями, виборовши для Кам’янського два “срібла” у жимі штанги (результат – 92 кг) та становій тязі штанги (130 кг). Завдяки Атаєвій у Кам’янське приїхали ще два командних кубка.

Марія Іваницька – це ще одна зірочка з Кам’янського. Вихованка Григорія Степанченко виступала у чемпіонаті України з класичного жиму лежачи (в/к до 52 кг). Зафіксувавши вагу 60 кг, вона стала другою у змаганнях серед “дівчат”.

Потужні результати кам’янчанок Атаєвої та Іваницької (вікова група – “дівчата”), а також “юніорок” Музиченко, Попруги і дніпрянки Орини Боровкової (в/к 63 кг, 1 місце, результат – 80 кг), продемонстровані в чемпіонаті України з класичного жиму штанги лежачи, дозволили представницям Дніпропетровської області отримати відповідно “срібний” та “золотий” командні кубки.

Брали участь у чемпіонатах України й інші вихованці ДЮСШ №2. У віковій групі “юнаки” чемпіонату з класичного жиму штанги виступив Владислав Боярінов. У ваговій категорії до 105 кг наш спортсмен зумів пожати вагу 112 кг. Майже таку ж вагу, а саме 110 кг, судді зафіксували у іншого кам’янчанина – Єгора Віблого. Атлет виступав серед “юніорів” і у ваговій категорій до 66 кг. І хоча велика конкуренція не дозволила нашим хлопцям дібратися до призової трійки, їхній гарний настрій на боротьбу, неперевершена завзятість й жага до перемоги, яку продемонстрували вихованці Іллі Марея, дозволяють з перспективою слідкувати за виступами цих спортсменів. А ось кому вдалося пробитися на п’єдестал, так це Івану Біліченко. Він виступав у ваговій категорії до 66 кг серед “юнаків”, у чемпіонаті країни з класичного жиму штанги лежачи. Результат 117 кг, який зафіксували судді турніру, виявився “бронзовим”.

Прекрасно виступили на чемпіонаті країни з класичного жиму штанги лежачи і наші ветерани. Чотири чемпіонства вибороли жінки. Карине Роман (тренер – В. Маліков) з результатом 57,5 кг стала кращою в України у віковій групі “М1” (в/к до 69 кг). Зафіксована вага у 60 кг на штанзі Альони Малишевої (тренер – Г. Степанченко), що виступала у ваговій категорії до 63 кг цієї ж вікової групи, принесла ще одне перше місце Кам’янському. Оксана Радченко та Світлана Жадан (тренер – Г. Степанченко), які відповідно виступили у вікових групах “М2” і “М3”, взяли по “золоту” завдяки результатам 35 кг (в/к 69 кг) та 42,5 кг (в/к 52 кг).

Також синхронно виступили і чоловіки, що боролися у віковій групі “М1”. Срібними призерами стали:

Григорій Степанченко (в/к 74 кг, результат – 120 кг);
Андрій Петров (в/к 66 кг, результат – 90 кг);
Дмитро Рудницький (в/к 105 кг, результат – 162,5 кг);
Андрій Матвійчук (в/к понад 120 кг, результат – 205 жим).

Результати серед чоловіків та жінок дозволили їх тренеру Григорію Степанченко підняти над головою золоті командні кубки в усіх вікових групах, де брали участь кам’янчани, з чим ми і вітаємо спортсменів!

Margaret

Recent Posts

Що відомо про загиблих від учорашньої атаки на Дніпро

У середу, 15 травня, росіяни вдарили ракетою по Дніпру. Відомо про двох загиблих та поранених. За…

7 хв. ago

Метінвест спрямує на соціально-економічний розвиток Кам’янського 50 млн. грн. (відео)

Група Метінвест підписала Меморандум про співпрацю у сфері соціально-економічного розвитку з Кам’янською міською радою. Компанія…

11 хв. ago

Кам’янська “Бджола” допомагає волонтерам

15 травня до працьовитих майстринь міського волонтерського об’єднання «Жіноча сотня «З Любов’ю» завітали представники ГО…

32 хв. ago

До уваги кам’янчан: купувати ліки стане складніше

В Україні можуть заборонити бронювати ліки в аптеках онлайн, на відповідних маркетплейсах і прайсагрегаторах. Про…

43 хв. ago

У Дніпрі чоловік намагався стрибнути з Кайдацького мосту

У Дніпрі патрульні врятували чоловіка, який намагався вкоротити собі віку. Про це повідомляє «Дніпро Оперативний». За…

1 годину ago

Тенісист із Кам’янського вийшов у чвертьфінал челенджера у Тайбеї

Український тенісист Ілля Марченко вийшов у чвертьфінал турніру ATP Challenger 75 в Тайбеї. Ілля у матчі другого кола…

2 години ago