На Дніпропетровщині шахраї обкрадали банківські рахунки людей

Поліцейські Дніпропетровщини викрили шахраїв, які обкрадали банківські рахунки громадян. Зловмисники облаштували кол-центр за місцем мешкання організатора групи та під виглядом співробітників банків телефонували людям. Бази даних клієнтів аферисти придбали в даркнеті. Фігурантам загрожує до восьми років позбавлення волі.

Кіберполіцейські Дніпропетровщини спільно зі слідчими обласного главку під процесуальним керівництвом Дніпропетровської обласної прокуратури припинили діяльність організованої злочинної групи, яка налічувала вісім учасників.

Організував оборудку 31-річний мешканець райцентру, який придбав у даркнеті бази даних клієнтів банків та залучив до протиправної діяльності знайомих та родичів.

Як встановили поліцейські, спільники облаштували кол-центр за місцем мешкання організатора та під виглядом співробітників банків телефонували громадянам. Бази даних клієнтів банків зловмисники придбали в даркнеті та вивідували конфіденційну інформацію, зокрема, номери банківських карток, CVV-коди, СМС-паролі тощо.

Також, під час розмови «оператори» переконували громадян встановити мобільний додаток для отримання віддаленого доступу до ґаджетів жертв. Після цього підозрювані здійснювали несанкціонований вхід у мобільний додаток онлайн-банкінгу та виводили кошти на банківські рахунки дропів. Привласнені заощадження обготівковувалися у банкоматах Кривого Рогу.

Слідчі встановили, що учасники злочинної групи привласнили понад чотири мільйони гривень.

Поліцейські за силової підтримки спецпідрозділу КОРД провели вісім обшуків за адресами реєстрації і проживання фігурантів, а також в автомобілі організатора групи. Вилучено комп’ютерну техніку, 28 мобільних телефонів, 59 сім-карток, 55 сім-холдерів, 44 банківських картки, 25 тисяч гривень, 2500 доларів і 300 євро. До суду направлено клопотання про арешт вилученої готівки.

Окрім того, виявлено пакети з речовиною, схожою на наркотичний засіб. Речові докази направлено для проведення судової експертизи.

Слідчі оголосили зловмисникам підозру за ч. 4 ст. 190 (Шахрайство) Кримінального кодексу України. Суд обрав організатору, співорганізатору та одній виконавиці запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. Двом їхнім спільницям обрано запобіжні заходи у вигляді домашнього арешту.

Тривають слідчі дії для встановлення можливих співучасників та повного кола потерпілих. Можлива додаткова кваліфікація.

Вам буде цікаво

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *