З 1 квітня суттєво зростуть штрафи для роботодавців

В Україні з 1 квітня, зростуть не тільки мінімальна зарплата та соціальні виплати. Так, цього ж дня в Україні жорсткіше каратимуть роботодавців за незадекларовану належним чином працю співробітників. 

Про це повідомляє Фокус.

Згідно із законом “Про Державний бюджет України на 2024 рік”, мінімальна заробітна плата з 1 квітня зросте і становитиме 8 тисяч гривень. Підстави відповідальності за порушення законодавства про працю прописані у статті 265 Кодексу законів про працю. Штрафні санкції залежать від розміру мінімальної зарплати.

Наприклад, якщо роботодавці недотримуватимуть мінімальних державних гарантій щодо оплати праці, то заплатять штраф за кожного працівника, щодо якого скоїли порушення. Розмір штрафу — дві мінімальні зарплати, отже з 1 квітня — це 16 тисяч гривень.

Водночас з 1 квітня, якщо юридичні особи та фізичні особи-підприємці, які платять єдиний податок, оформлюватимуть працівника на неповний робочий час або за трудовим договором з нефіксованим робочим часом, але він фактично виконуватиме роботи впродовж усього робочого часу, застосують попередження. Якщо порушення вчинити повторно впродовж двох років, тоді доведеться заплатити штраф, який дорівнюватиме 30-кратному розміру мінімальної зарплатні — 240 тисяч гривень.

За виплату заробітної плати (винагороди) без нарахування та сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та податків — штраф теж становитиме 240 тисяч гривень.

За фактичний допуск працівника до роботи без оформлення трудового договору (контракту) передбачений штраф у десятикратному розмірі мінімальної зарплати за кожного громадянина щодо якого скоєно порушення. З 1 квітня він становитиме 80 тисяч гривень.

Вам буде цікаво

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *