Не все за гроші купувати можна…

У Верховній Раді зареєстрували законопроект про збільшення виплати при народженні дитини – з нинішніх 41,28 тисяч до понад 384 тисяч. Таким чином депутати сподіваються стимулювати народжуваність в Україні, яка за останні роки суттєво впала, особливо під час ковіду і після початку російської агресії. Сьогодні народжуваність в Україні – одна з найнижчих у світі. Так що стурбованість наших народних обранців цілком зрозуміла.

Якщо проект схвалять, за першу народжену дитину батьки отримують 384,5 тисяч гривень, за другу – 256,3 тисячі гривень, а за третю – 128,2 тисячі. Усю суму, правда зразу не видадуть – лише 51,3 тис. грн., інші гроші збираються розподілити рівними частинами протягом 36 місяців. Проте автори законопроекту впевнені – народ їх щедрість обов’язково зацінить! І зовсім скоро  в звичайних українських сім’ях вже буде не по одній дитині, як, зазвичай, сьогодні, а по троє, а то й по семеро (саме до такої кількості дітей, як вважають деякі, наші сім’ї повинні прагнути).

Одне, правда, хвилює авторів законопроекту: щоб деякі несвідомі жителі країни не почали народжувати дітей виключно заради грошей. Що потім може обернутися для держави значними проблемами. І щоб звести подібні випадки до мінімуму, пропонують створення обмежувальних заходів. Правда, яких саме – не уточнюють.

Пам’ятаєте, як чотири роки тому нардеп Галина Третякова говорила, що через тих, хто народжує дітей виключно для того, щоб отримати матеріальну допомогу, ми отримуємо дітей дуже низької якості. І приводила приклад Сингапура, де прем’єр країни, Лі Куан Ю пропонував стерилізувати жінок без вищої освіти. Тоді за ці висловлювання хіба що лінивий не згадував Третякову «незлим тихим словом». І ось минуло зовсім небагато часу – і депутати знову повертаються до цього питання.

Цікаво, як же вони на цей раз збираються боротися з тими, хто народжує дітей заради грошової допомоги? Заносити у «чорні списки»? Проводити роз’яснювальну роботу? Запровадити кримінальну відповідальність? Ввести для таких примусові аборти? Чи може, як було колись у тому ж Сингапурі: парам, в яких вже є двоє дітей, пропонувати добровільно пройти стерилізацію? Дзвонити їм кожного вечора і нагадувати, що треба прийняти протизаплідну пігулку або ж скористатися іншим засобом попередження вагітності? Штрафувати жінок без вищої освіти за народження другої дитини?.. Чи, як було у Німеччині часів Гітлера – примусово стерилізувати жінок, якщо у їхньому роду до четвертого коліна були випадки серйозних генетичних відхилень?

Чи наші законотворці придумають щось оригінальніше? Більш гуманне, нарешті?..

А, може, авторам законопроекту, для початку, просто варто замислитись: а чи дійсно високі виплати на дітей – головний стимул народжуваності?

Вам буде цікаво

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *