В Україні ухвалили закон про повторний медичний огляд обмежено придатних чоловіків

В Україні чоловіки, яких офіційно визнали обмежено придатними, будуть зобов’язані пройти повторний медичний огляд. Це буде потрібно зробити протягом дев’яти місяців. Такі зміни передбачає прийнятий 21 березня закон №10313 щодо забезпечення прав військовослужбовців та поліцейських на соціальний захист. 

Крім того, поправками до другого читання у Законі “Про військовий обов’язок і військову службу” було запропоновано виключити абзац, який передбачає, що районні (міські) комісії з питань приписки мають знімати з військового обліку призовників та брати військовозобов’язаних громадян, яких за станом здоров’я визнано непридатними до військової служби в мирний час, обмежено придатними у воєнний час. Про це повідомляє Інформатор з посиланням на Інформатор Україна.

Також в абзаці, який встановлює, що “за результатами медичного огляду громадянина України і з урахуванням рівня його освітньої підготовки, особистих якостей, роду діяльності та спеціальності комісія з питань приписки може прийняти одне з таких рішень:… непридатний до військової служби в мирний час, обмежено придатний у воєнний час, підлягає взяттю на облік військовозобов’язаних” слова “в мирний час, обмежено придатний у воєнний час, підлягає взяттю на облік військовозобов’язаних” виключили.

Комісія з питань приписки може прийняти рішення про непридатність до військової служби, тоді як норму стосовно обмежено придатних виключили. Також прибрали слова “або обмежену придатність” з підпункту “б” ч. 3 статті 26. Ця норма визначала, що військові звільняються за станом здоров’я на підставі висновку ВЛК про непридатність або обмежену придатність до військової служби. Отже, тепер залишиться лише норма про непридатність. Аналогічно слова “про обмежену придатність у воєнний час” прибрали з підпункту “” пункту 1 ч. 4 ст. 26. Він регулював, що військових можуть звільнити у разі визначення ВЛК про непридатність до служби у мирний час або обмежену придатність у воєнний час.

Прибрали і норму про обмежену придатність з підстав припинення контракту і звільнення з військової служби. Відповідну норму прибрали з ч. 6 ст. 26, яка стосується строковиків. Також у п. 3 ч. 6 ст. 37, за яким мають прибрати з обліку у відповідних ТЦК та СП громадян, які визнані ВЛК непридатними до служби з виключенням з військового обліку слова”з виключенням з військового обліку” вилучено.

Вам буде цікаво

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *