Рецепт дня: Вак-беліш з м’ясом та картоплею

Вак-беліш – татарська випічка із прісного тіста, яка виглядає немов горщик з начинкою. Як наповнення для такої страви використовують жирне м’ясо. Також до нього додають картоплю, напівсирий рис або пшоно. Ми розповімо, як готувати вак-беліш з м’ясом та картоплею.

У вас вийдуть хрумкі пиріжки з великою кількістю ароматної начинки всередині. Головне – правильно їх сформуйте. Для цього надайте тісту форму горщика. Робіть це акуратно, щоб у вас зверху виробів утворився невеликий отвір.

Секрет соковитої начинки полягає в одному хитрому трюку. Під час випікання вам необхідно підливати до неї або м’ясний бульйон або воду. Саме для цієї мети і робиться отвір у верхній частині пиріжків.

Складові
Пшеничне борошно 450 г, Вершкове масло 150 г, Сметана 200 г, Яйце 1 шт., Розпушувач 1 ч. л., Цукор 1 ч. л., Яловичина 500 г, Вода 50 мл, Сіль 1,5 ч. л., Чорний перець (мелений) за смаком, Коріандр за смаком, Цибкля 1 шт., Яєчний жовток 1 шт.

Приготування
1. Готуємо тісто. У велику ємність вливаємо 100 г розтопленого вершкового масла. Вбиваємо до нього яйце. Додаємо сметану жирністю 15%. Добре перемішуємо все, використовуючи ручний віничок.

2. Просіюємо пшеничне борошно з розпушувачем у сметанно-яєчну суміш. Всипаємо 1 ч. л. солі та цукор. Ретельно перемішуємо всі інгредієнти ложкою. Потім замішуємо руками однорідне тісто. Беремо поліетиленовий пакет. Поміщаємо в нього тісто. Відправляємо його на 30 хвилин у холодильник.

3. Готуємо начинку. Добре промиваємо яловичину і обсушуємо її. Дрібно нарізаємо м’ясо. Очищаємо картоплю від шкірки. Нарізаємо її дрібним кубиком.

4. Очищаємо цибулину. Нарізаємо кубиком невеликого розміру. У глибокій ємності з’єднуємо яловичину з картоплею та цибулею. Всипаємо сіль, чорний мелений перець та коріандр. Вливаємо до з’єднаних інгредієнтів 20мл холодної води. Перемішуємо до отримання максимально однорідної маси.

5. Дістаємо тісто із холодильника. Поділяємо його на шматочки однакового розміру. Формуємо з них кульки, кожну з яких розкочуємо в тонкий коржик. Його товщина має бути не більше 4 мм.

6. У центр заготовки викладаємо м’ясну начинку. Піднімаємо краї тіста та защипуємо їх по колу. Формуємо таким чином мішечок з отвором у верхній частині.

7. Застилаємо лист пекарським папером. Викладаємо на нього заготівлі. Змащуємо їх збитим жовтком, використовуючи кулінарний пензлик. Викладаємо в отвір кожного пиріжка по 1 ч. л. вершкового масла.

8. Розігріваємо духову шафу до 200 градусів. Відправляємо лист із заготовками в духовку на 40 хвилин. За цей час тричі вливаємо через отвір у верхній частині пиріжків по 2 ч. л. води.

Подавати таку випічку радимо з томатним соусом. Для цього ошпарюємо великий помідор окропом. Акуратно знімаємо з нього шкірку. Пропускаємо м’якоть через м’ясорубку. Розігріваємо сковороду із 1 ст. л. олії. Тушкуємо на ній томатне пюре. Додаємо сіль та перець за смаком. Подрібнюємо 1 зуб. часнику. Додаємо його та 1 ч. л. гірчиці. Натираємо на середній тертці 2 солоні огірочки. Додаємо їх до соусу. Добре перемішуємо. Томатний соус до рум’яних пиріжків готовий!

Вам буде цікаво

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *